92

Vlaams Belang intimideert schoolkinderen

Anti-islamactivisten verstoren barbecue wegens aanwezigheid halalvlees, dringen varkensworsten op

In Antwerpen hebben activisten van het extreemrechtse Vlaams Belang een schoolbarbecue verstoord. Op het schoolfeest werd in het kader van een inlevingsproject louter halalvlees gebruikt. De VB-ers onder leiding van de provinciaal lijsttrekker en gemeenteraadslid wilden dat verhinderen. Ze gooiden onder meer met knakworsten naar de leerlingen van de middelbare school.

De VB-ers die actie voeren tegen tolerantie in de samenleving noemen het ‘onverdraagzaam onzinvlees’. Ze waren vertrokken voordat de door de school gewaarschuwde politie arriveerde. De Gazet van Antwerpen schrijft over het incident bij Koninklijk Atheneum Schoten:

De barbecue was de start van de projectweek ‘inleven’, waarbij de leerlingen elke dag bijleren over een nieuw thema. Enkele Marokkaanse studenten namen halalvlees mee dat de anderen mochten proeven. Plots werd de barbecue verstoord door drie leden van het Vlaams Belang die Zwan-worstjes kwamen uitdelen. “Drie volwassenen kwamen zonder toestemming op ons terrein om hun ongenoegen te uiten. Ze gooiden met worsten die de leerlingen moesten opeten omdat ze met halalvlees niet genoeg zouden hebben, en kleefden stickers op de ramen met een varken erop”, vertelt adjunct-directeur Jacques Gits. “Het gebeurde op een zeer brutale manier en de leerlingen en leerkrachten waren gechoqueerd”.

De partij verstoorde het feest volgens eigen zeggen met een politieke actie omdat een school ‘neutraal’ moet zijn. Volgens Vlaams Belang hadden ouders geklaagd over de barbecue. Tegenover opinieblad Knack zegt de adjunct-directeur van de school:

Dat verschillende ouders hun ongenoegen over de barbecue geuit hadden bij de schooldirectie, ontkent Gits. “Geen enkele ouder heeft ons opgebeld. We hebben enkel een anoniem telefoontje gekregen van iemand die het niet eens was met ons project.” Hij betreurt dat Vlaams Belang het respect voor de andere op de helling zet door hun “intimiderende actie.”

Eén van de vijftien leerlingen bevestigt de intimidatie tegenover De Morgen. “Ze zeiden dat halalvlees geen écht voedsel was en dat ze alsnog onze magen kwamen vullen.”

Vlaams Belang spreekt van ‘een geslaagde verrassingsactie’. Filip de Winter: “Het was grappig bedoeld. De scholen zouden beter stoppen met kinderen bloot te stellen aan dergelijke multiculturele activiteiten.”

Aanvulling 16:25

De school zegt er geen sprake van is dat er louter halal-vlees geroosterd werd, schrijft Knack. Iedere leerling mocht eten uit de eigen cultuur meenemen en zelf een keuze maken uit het aanbod. In een brief aan de ouders werd de barbecue zonder verdere uitleg ‘hala-BBQ’ genoemd.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (92)