35

Vlaams-nationalisten veroveren Vlaanderen

Bart De Wever's N-VA boekt in gemeenteraadsverkiezingen forse winst ... De Wever nieuwe burgemeester Antwerpen

In België zijn de kiezers zondag naar het stembureau gegaan voor de gemeenteraad en burgemeester. De Vlaams-nationalistische partij N-VA van kopstuk Bart De Wever hebben forse winst geboekt. De Wever versloeg zelfs de huidige burgemeester van Antwerpen en wordt nu de nieuwe burgemeester.


Update 19.00

De burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens, heeft inmiddels zijn verlies erkend. Hij deed dat tijdens een persconferentie. Het ANP schrijft:

Janssens feliciteerde de winnaars, met name de Vlaams-nationalistische partij N-VA. ,,Het is nu aan Bart De Wever om het initiatief te nemen.” Hij zei te hopen dat De Wever het belang van de stad voorop zou zetten.  Janssens zei naar eigen zeggen niet verwacht te hebben, zo fors te verliezen. ,,We zijn ruitelijk genoeg om te erkennen dat De Wever een fantastische overwinning heeft behaald. ,,Er was iemand beter”, antwoordde Janssens op de vraag wat er verkeerd was gegaan.”

Eerder:

Bart De Wever is de strijd aangegaan met de huidige burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens. De Wever lijkt hem nu van zijn troon te kunnen stoten en zijn plaats in te kunnen nemen. Op basis van de eerste uitslagen lijkt het een nek-aan-nek-race te worden. De N-VA staat op 29,9 procent van de stemmen, terwijl de sp.a-CD&V op 18,5 procent van de stemmen uitkomt.

De website De Morgen schrijft:

De verwachte doorbraak van N-VA in veel steden en gemeenten lijkt een feit te worden. In verschillende gemeenten en zelfs in een aantal centrumsteden ligt de N-VA aan kop. Vlaams Belang verliest bijna overal fors.”

In Mons (Bergen) hoopt de huidige premier Di Rupo herkozen te worden als burgemeester. In dat geval kan de Franstalige socialist opnieuw een vervanger aanwijzen, voor de periode dat hij premier is.

De Vlaamse website De Morgen houdt een liveblog bij.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)