13

Vlaamse justitie-baas wil DNA van alle baby’s in databank van criminelen

'Je moet nu eenmaal iets prijsgeven om jezelf te beschermen'

Yves Liégeois, de Antwerpse procureur-generaal, wil van alle pasgeboren baby’s DNA-materiaal in beslag nemen en opslaan in een databank. Hij ziet dat als een ‘grote stap vooruit voor de opheldering van misdrijven’. Privacybeschermers zijn sprakeloos.

De VRT meldt over het plan van Liégois:

Ik zeg dat niet om te lachen. Je hebt toch ook een dossier bij de huisarts. Uw vingerafdruk komt binnenkort in de chip van uw elektronische identiteitskaart. Dat is toch allemaal hetzelfde. In sommige landen kan het trouwens al. Een databank met al het DNA zou heel wat onderzoeken veel gemakkelijker maken.”

Volgens de baas van het Antwerpse parket-generaal moet de maatschappij durven nadenken over hoe ze de burgers in de toekomst wil beschermen. “Voor die bescherming moet je iets durven prijs te geven. Onze privacywetgeving gaat veel te ver en botst bovendien met heel wat bepalingen uit het Wetboek van Strafvordering. Ik heb de wetgever daar al meermaals op gewezen, maar denk je dat er al iets is gebeurd? Neen hoor.

Baby boefNu wordt alleen DNA-materiaal opgeslagen van daders die veroordeeld zijn voor zware misdrijven. De voorstellen van de justitiebaas gaan volgens een woordvoerder van de Privacycommissie “Big Brother voorbij”.

cc-foto: mike trainor

Geef een reactie

Laatste reacties (13)