36

Vlaamse liberalen zijn klaar met nationalisten

Open Vld oppert voor het eerst kabinet zonder N-VA

Voor het eerst stelt een Vlaamse partij voor een Belgische regering te vormen zonder de Vlaamse nationalisten van de N-VA. De liberale Open Vld komt met het voorstel nadat de nationalisten het zoveelste voorstel om tot een akkoord te komen met de Walen torpedeerden.

De partijvoorzitter van de Open Vld, Alexander de Croo, deed zijn voorstel in De Standaard.

De Croo wil niet meer wachten met die onderhandelingen. ‘Er is een formateur die zich gedraagt als kandidaat-premier, er zijn partijen die willen onderhandelen. Alle elementen zijn er dus. Ik zie niet in waarom we zouden wachten. De vruchten hangen te rijpen aan de boom. Wie wil, kan ze plukken. Tenminste; wie de moeite doet om in de boom te klimmen.’

Deze week presenteerde de formateur en Waalse socialist di Rupo een ingrijpend plan om tot een kabinet te komen. N-VA voorzitter Bart de Wever maakte dat voorstel meteen met de grond gelijk. De linkse Waalse partijen SP en Ecolo stellen dat hij de bevolking daarbij heeft voorgelogen en komen daartegen in het geweer, meldt De Morgen.

PS en Ecolo gaan de verklaringen van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de nota Di Rupo grondig ontleden. Hun studiediensten werden belast met een onderzoek, zo bericht de krant Le Soir. De Franstalige socialisten en groenen hekelen in de krant ook de ‘leugens’ en ‘leemtes’ op de persconferentie van De Wever afgelopen donderdag.

Ondertussen meldt de tv-zender VTM op basis van een opiniepeiling dat de N-VA nog steeds volop steun geniet onder de Vlaamse bevolking. Zij willen dat er een regering komt met de N-VA en geen nieuwe verkiezingen (zie video).

cc-foto: Jucanils Landschap bij Luik

Geef een reactie

Laatste reacties (36)