Laatste update 10:28
4

Vlaamse minister gaat proberen dierenwelzijn in slachthuizen te verbeteren

Dierenwelzijn in Vlaamse slachthuizen moet verbeterd worden. Nadat Animal Rights vorige maand schokkende beelden toonde van de mishandeling van varkens in het slachthuis in Tielt, is dat een breed gedragen consensus. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, heeft er nu zijn missie van gemaakt. Als het aan Weyts ligt komt er meer cameratoezicht, worden de opleidingen van slachters verbeterd en wordt de positie van de toezichthouder in het bedrijf versterkt. Tot slot moeten alle Vlaamse slachthuizen door een onafhankelijke partij worden doorgelicht, aldus de minister.

Het slachthuis in Tielt, waar de varkens zwaar mishandeld werden, moest na het schandaal twee weken de deuren dichthouden. Op de beelden van Animal Rights is te zien hoe de dieren door medewerkers worden geschopt en geslagen en hoe oormerken worden weggesneden bij levende dieren. Animal Rights haalde binnen vijf dagen meer dan 130.000 handtekeningen op om het slachthuis definitief te laten sluiten, maar dat mocht niet baten: inmiddels worden er alweer varkens geslacht.

Beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Nederland
Om misstanden als in Tielt in Nederland te voorkomen, wil ook staatssecretaris Van Dam camera’s ophangen in de slachthuizen. Verplicht camera’s ophangen is niet mogelijk, dat heeft juridisch veel haken en ogen. Van Dam hoopt daarom dat de slachthuizen vrijwillig mee willen werken. De Nederlandse varkensslachterijen hebben reeds aangekondigd van harte bereid te zijn cameratoezicht in te stellen.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)