Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vlaamse minister hekelt Hollandse krenterigheid

  •  
16-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-05-16-om-19.43.43
De Belgische plannen om tol te heffen op de snelwegen vallen niet goed bij de ANWB. Volgens directeur ledenbelang Ferry Smith moet België eerst zorgen voor een betere kwaliteit van de wegen, voor zij geld mogen vragen om over de wegen te rijden. De Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) schaart de reactie van de ANWB onder Hollandse krenterigheid.
Weyts ziet een tolheffing voor personenauto’s wel zitten, omdat dat tot en belastingverlaging voor Vlamingen kan leiden. Ook vindt hij dat niet alleen Belgische automobilisten moeten betalen, omdat er ‘zoveel buitenlandse chauffeurs zijn die door Vlaanderen razen zonder dat ze 1 eurocent bijdragen aan de weginfrastructuur.’
De ANWB houdt echter vol dat het oneerlijk is wanneer ook Nederlanders tol moeten betalen op de Belgische wegen, omdat volgens hen België ‘jarenlang te weinig geïnvesteerd’ heeft in een goede infrastructuur. Ook wijst Ferry Smith erop dat Duitsland in het verleden soortgelijke tolheffingen voor automobilisten wilde invoeren, maar dat zij toen werden teruggefloten door de Europese Commissie.
"Het is een vorm van financiële discriminatie wanneer men buitenlanders laat meebetalen en de belastingen voor de Vlamingen naar beneden gaan."
De Nederlandse minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) deelt de mening van de ANWB. ‘Tol in België dupeert de Nederlandse automobilisten,’ liet de minister in een reactie weten. Ook zei ze de ontwikkelingen en de plannen van Weyts scherp in de gaten te zullen houden.
Of de tolwegen er inderdaad komen is nog maar de vraag. Ook binnen de Belgische politiek is niet iedereen voorstander van de tolheffingen. Weyts laat zelf weten dat hij in elk geval weinig op heeft met het het Nederlandse verzet:
"Ik begrijp dat de Nederlanders niet graag betalen, maar ze rijden massaal over onze wegen terwijl het enkel de Vlamingen zijn die daarvoor betalen. Vervolgens hebben ze er wel geen enkel probleem mee om, eenmaal in Frankrijk, de kredietkaart boven te halen."
Bron: VRT cc-foto: Etienne Muis

Meer over:

politiek, belgië, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.