34

Vlaamse nationalisten willen migranten werven

'Meer verbinding met migranten die hier wonen dan met landgenoten die emigreerden'

Peter De Roover, Kamerlid voor de Vlaams-nationalistisch N-VA, wil dat migranten zich bij de partij voegen. De stap is opmerkelijk omdat de nationalisten veelal geassocieerd worden met een afkeer van migranten.

Vlaamse leeuw11 juli is een feestdag voor de Vlaamse nationalisten. In 1302 vond op die dag de Guldensporenslag plaats, de eerste veldslag uit de geschiedenis waarbij boeren en burgers met geïmproviseerde wapens een beroepsleger versloegen. De Roover wil dat iedereen die Vlaanderen als een politieke gemeenschap ziet dat meeviert. 

Ik voel me persoonlijk meer verbonden met Marokkanen die zich permanent hier hebben gevestigd dan met autochtone Vlamingen die pakweg naar Argentinië zijn getrokken om daar een nieuw leven op te bouwen.” De Roover reikt de hand naar de allochtone gemeenschap. “Waarom zou een Afrikaan geen Vlaams-nationalist kunnen zijn? En waarom zou iemand van allochtone origine geen leeuwenpin kunnen dragen?

De Leeuw van Vlaanderen, het symbool van de nationalisten, wordt veelal geassocieerd met vreemdelingenhaat. Volgens De Roover is dat een gevolg van het feit dat het extreemrechtse Vlaams Belang de Vlaamse zaak heeft gekaapt, meldt de VRT.

cc-foto: Jean-Paul Remy

Geef een reactie

Laatste reacties (34)