53

Vlaamse nationalistische jongeren ontmaskerd door Belgische justitie

Schild & Vrienden, een nationalistische jongerenbeweging in België, wordt onderwerp van een onderzoek door het Oost-Vlaams parket (vergelijkbaar met het Nederlandse Openbaar Ministerie). Minister van Justitie Koen Geens (CD & V) maakte dit via Twitter bekend:

In een reactie zei hij verder dat aanzetten tot racisme of xenofobie door de parketten vervolgd kan worden zonder dat er een klacht is ingediend. ‘Deze mensen hebben perfect recht op een vrije mening, maar vanaf het ogenblik dat dat omslaat in xenofobie, racisme of negationisme, dan zijn we verkeerd bezig.’

Aanleiding voor het onderzoek is een uitzending van het VRT-programma Pano, waaruit blijkt dat leden van Schild & Vrienden zich in geheime chatgroepen seksistisch, antisemitisch en gewelddadig uitlaten. Naar verwachting zal de 25-jarige oprichter Dries Van Langenhove als eerste worden verhoord. Hij is naast leider en woordvoerder van de groep studentenvertegenwoordiger in de raad van bestuur van de Universiteit van Gent. Van Langenhove nam deel aan de zomerschool van het Forum voor Democratie, zoals blijkt uit deze tweet:

Dat Thierry Baudet zich weer eens inlaat met een racist mag niet meer verbazen. Schild & Vrienden is ondertussen niet de enige nationalistische jongerenbeweging die zich te buiten gaat aan racistische uitingen. In ons land lag Erkenbrand al onder vuur, in Engeland en Frankrijk zijn respectievelijk Britain First en Génération Identitaire actief. Schild & Vrienden, zo blijkt uit de Pano-reportage, wil infiltreren in maatschappelijke organisaties om zo invloed te winnen.

De uitzending van Pano is hier terug te vinden. Een video van een actie op straat door Schild & Vrienden is hier te zien:

Geef een reactie

Laatste reacties (53)