24

Vlaamse regering verbiedt ambtenaren korte vliegreizen te boeken

Medewerkers van de Vlaamse overheid mogen vanaf 1 oktober niet meer het vliegtuig pakken voor een dienstreis als de bestemming dichterbij ligt dan 500 kilometer of minder dan zes uur in beslag neemt via land. Vliegen van Brussel naar Amsterdam bijvoorbeeld, een steeds populairdere route, is daardoor uit den boze. Ook voor een trip naar Londen moet voortaan de trein of ander vervoer genomen worden. Er kan een uitzondering op de regel gemaakt worden als “een ander vervoermiddel een onevenredig verlies van tijd of middelen meebrengt, of om andere zwaarwichtige redenen niet opportuun of praktisch uitvoerbaar wordt geacht”, meldt De Standaard.

Met de nieuwe regel volgt de overheid het Vlaams parlement dat al eerder ingreep om de vliegdrift te beperken. De maatregel vormen onderdeel van een veel omvattender pakket waarin bijvoorbeeld ook het gebruik van elektrische auto’s wordt geregeld.

Belgische universiteiten kennen al langer maatregelen om vliegreizen door medewerkers tegen te gaan. Ook Nederlandse universiteiten willen minder luchtverkeer. De Rijksoverheid adviseert ambtenaren wel vaker de trein te nemen maar legt dat niet op.

cc-foto: Luc Coekaerts

Geef een reactie

Laatste reacties (24)