Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vlaanderen boos om niet ontpolderen Hedwigepolder

  •  
20-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Hedwigepolder300.jpg
Vlaanderen wacht een financiële strop van 250 miljoen euro als Bleker en Rutte hun zin krijgen
Het besluit van het kabinet-Rutte om de Hedwigepolder toch niet onder water te zetten, is niet goed gevallen in Vlaanderen, zo schrijft Trouw vandaag. Wivina Demeester, een prominente politica van Christen-Democratisch en Vlaams (CD&V), noemt het nieuwe plan “onaanvaardbaar”. Vlaanderen wacht een financiële strop van 250 miljoen euro als de ontpoldering niet doorgaat.
De kosten voor Vlaanderen komen voort uit de aanleg van een dijk en vertraging bij het verbeteren van de toegang tot de haven van Antwerpen, zo meldt Trouw. CD&-politica Demeester verwijst in dagblad De Morgen naar het Scheldeverdrag, dat Nederland en België in 2005 sloten. “Er kan geen sprake zijn van het herzien van het verdrag en zeker niet van het betalen van welk bedrag dan ook als het verdrag niet wordt uitgevoerd.”
In de Scheldeverdragen spraken Nederland en België onder meer af om de Westerschelde te verdiepen en zo de Antwerpse haven toegankelijk te maken voor grotere containerschepen. Nederland zou de Zeeuwse Hedwigepolder ontpolderen. Volgens het verdrag is Vlaanderen voor het ontpolderingsplan 90 miljoen euro verschuldigd aan Nederland, waarvan 20 miljoen naar de provincie Zeeland gaat.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.