Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Putin en Tsjechische president Zeman grappen samen over 'liquideren' van journalisten

  •  
15-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
255 keer bekeken
  •  
7557183650_0e1ef82174_o
De Russische president Vladimir Putin, en de Tsjechische president Milos Zeman hebben samen gezellig grappen gemaakt over het ‘liquideren’ van journalisten. Ze deden dit volgens de Duitse omroep Deutsche Welle terwijl ze op bezoek waren in China.
Zeman en Putin ontmoetten elkaar in Bejing temidden van een grote groep journalisten. De Tsjechische premier richtte zich tot Putin en vroeg hem of het geen goed idee was om een paar van de aanwezige journalisten te ‘liquideren’ aangezien het er zo veel waren.
‘Liquidatie is niet noodzakelijk,’ antwoordde Putin. ‘We kunnen ze gewoon reduceren.’
Rusland heeft onder Putin een notoir slechte reputatie opgebouwd op het gebied van persvrijheid, het vervolgen van journalisten en doden van journalisten onder verdachte omstandigheden.
De guitige suggestie van Zeman werd per ongeluk opgenomen door een microfoon, volgens de Tsjechische omroep Radio Praha, en leidde daar tot link wat ophef. De rol van Zeman zou eigenlijk alleen maar ceremonieel moeten zijn. Maar met de invulling van zijn taken heeft hij al meerdere malen zijn kabinet, op zijn zachtst gezegd, geïrriteerd.
Een woordvoerder van Zeman verdedigde de suggestie om journalisten uit te moorden als een ‘geestig grapje’. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken kon er echter helemaal niet om lachen.
Rusland kreeg een score van 83 van de organisatie Freedom Press. De laagst mogelijke score is 100. Onder het leiderschap van Putin is de overgrote meerderheid van de pers onder controle gekomen van de Russische staat. Onafhankelijke journalisten hebben veelvuldig klachten ingediend over de intimidatie van de pers in Rusland. In 2006 werd Ruslands meest gerenommeerde onderzoeksjournalist Anna Politkovskaya op gruwelijke wijze vermoord in Moskou. Die zaak is nooit opgelost.
Foto: CC  Jedimentat44
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.