133

Vlamingen ‘verbijsterd’ over Zwarte Piet-debat

'Zwarte Piet is niet racistisch want niemand bedoelt het zo'

Terwijl in Nederland de Zwarte Piet-discussie is opgelaaid tot een nationaal debat dat in belangstelling en hevigheid alle andere kwesties doet verbleken, blijft in Vlaanderen alles bij het oude. Heel vreemd is dat niet, maar dan moet je dat wel wat van geschiedenis weten.

Het AD benaderde de secretaris van het Vlaamse Sint-Nicolaasgenootschap, gevestigd in – je raadt het nooit – Sint-Niklaas. “Wij begrijpen er niks van dat de discussie bij jullie zo uit de hand loopt. Wij hebben hier in al die jaren nooit één klacht over Zwarte Piet gehad”, aldus secretaris Raf Rumes. De secretaris is er niet van overtuigd dat België als het om slavernij gaat een totaal andere geschiedenis heeft dan Nederland, wat een eenvoudige verklaring is voor het uitblijven van discussie. Die ontstond in Nederland immers naar aanleiding van de grote rol die Nederland speelde in de internationale slavenhandel. Rumes “Wij hebben hier ook gekleurde mensen die juist met alle liefde en plezier meedoen als Zwarte Piet.”

Dat wil niet zeggen dat de discussie helemaal niet bestaat maar die wordt totaal anders gevoerd. In 2012 wisselden blank en zwart van rol bij Sint en Piet in Antwerpen (foto). Dat bleek bevrijdend te werken. Bij het carnaval dit jaar werden de rollen opnieuw omgedraaid. Het Centrum voor Gelijke Kansen (de officiële Belgische antiracisme-instelling) concludeerde deze zomer dat Zwarte Piet niet racistisch is omdat de intentie om racistisch te zijn ontbreekt. Er kan volgens de Belgen dus geen sprake zijn van strafbaar handelen, want bij racisme moet volgens de wet dat motief er wel zijn.

In Vlaanderen is er dan ook geen sprake van aanpassing van Zwarte Piet. Het Nederlands Nationaal Sint Nicolaas Comité liet dit weekend weten met plannen te komen om de rol van Zwarte Piet te veranderen. Volgens de Nederlandse voorstanders van Zwarte Piet, die verkrampt ontkennen dat Zwarte Piet een donkere huiidskleur heeft, is de hulp van de goedheiligman slechts zwart van het roet van de schoorsteen. Daarom moet de schmink volgens het comité daaraan aangepast worden zodat deze meer overeenkomt met roetvegen in plaats van de huidige blackface-methode. Daarnaast zouden er meer historische figuren aan het gevolg van Sinterklaas toegevoegd moeten worden, zoals bijvoorbeeld matrozen, lakeien en soldaten. “Dat was in het verre verleden ook het geval” meldt het Parool. Voorstanders die hameren op ‘traditie’ kunnen daar moeilijk bezwaar tegen maken.

foto: Al Mawada TV

Geef een reactie

Laatste reacties (133)