67

Vlammenzee slokt torenflat op, bewoners waarschuwden al jaren over brandgevaar

Bewoners van de Grenfell Tower-flat in Londen, waar een catastrofale brand woedt, trokken al jaren aan bel over de brandgevaarlijkheid. De brand in de flat, die 24 verdiepingen en 120 appartementen telt, heeft tot nu toe het leven van 12 bewoners geeist. Hulpdiensten verwachten dat dit cijfer nog zal oplopen. Volgens The Guardian zijn er 78 mensen gewond geraakt en worden er zijn achttien daarvan in kritieke toestand. Een van de overlevenden beschreef de brand ‘als iets uit een horrorfilm’.

De bewoners van de flat uitten al jarenlang hun zorgen over brandgevaarlijke situaties in het gebouw, maar werden meerdere malen genegeerd of afgepoeierd. Zo waarschuwde de Grenfell Action Group in 2013 al over het feit dat brandveiligheidsapperatuur toen al meer dan een jaar niet getest was. Ook waarschuwde de groep dat er onvoldoende informatie te vinden was over vluchtroutes of hoe bewoners moesten handelen in het geval van een brand.

De bewonersvereniging plaatste in november 2016 nog een bericht dat, ‘hoewel het een werkelijk afschrikwekkende gedachte is’, de Grenfell Action Group geloofde dat de ‘onkunde en incompetentie’ van de woningcorporatie KCTMO betreffende ‘gevaarlijke levensomstandigheden en verwaarlozing van gezondheids- en veiligheidswetgeving’ pas aan het licht zou komen als het al te laat was. De flat werd recent nog volledig gerenoveerd.

Het is nog onduidelijk hoe de brand veroorzaakt is. Maar het feit dat de brand escaleerde in een vlammenzee die het hele flatgebouw opslokte is volgens The Independent in ieder geval een indicatie dat ‘iets, ergens, serieus mis is gegaan’.

Meer dan 250 brandweermannen hebben de hele nacht doorgewerkt om bewoners te redden uit de vlammenzee. De brand ontstond vlak voor 1 uur ’s nachts op woensdag en verspreidde zich in rap tempo over het hele gebouw. Zes uur later woedde de brand nog steeds. De commissaris van de Londense brandweer geeft aan in 29 jaar nog geen vergelijkbare brand mee te hebben gemaakt.

Geef een reactie

Laatste reacties (67)