52

Vlees dat bijna gratis is, kan niet ethisch verantwoord zijn

PvdA pleit daarom voor een verbod op de kiloknaller 

De PvdA wil dat supermarkten nu eindelijk eens stoppen met de verkoop van ‘kiloknallers’. Het kabinet moet dwingende maatregelen treffen, om een einde te maken aan vlees tegen stuntprijzen.

Woensdag pleit de PvdA voor de ingreep tijdens het begrotingsdebat van Economische Zaken over landbouw en natuur. Eerder dit jaar meldde stichting Wakker Dier al dat het aantal stunts met goedkoop vlees weer is toegenomen. Toenmalig staatssecretaris Dijksma hoopte dat overleg met supermarkt zou leiden tot verandering, maar dat is tot dusver niet gelukt. Supermarkten gaan gewoon door met het zo goedkoop mogelijk inkopen en verkopen van vlees. Onverantwoord, vindt de PvdA. De helft van de Europese laden heeft bovendien al een verbod op het verkopen van vlees onder de kostprijs. Nederland loopt wat dat betreft achterop.

PvdA-Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers:

Door die druk worden boeren gedwongen om hun dieren op te fokken tegen de laagste kosten. Daardoor is er geen geld voor wat extra bewegingsvrijheid in de stal en worden dieren met antibiotica op de been gehouden. Antibiotica die wij uiteindelijk ook binnen krijgen. Dat kan zo niet langer. Dit is niet alleen slecht voor de dieren en slecht voor de boeren, maar ook voor de gezondheid van mensen.

Update 13.20
Het zal niet als een verassing komen, maar de brancheorganisatie CBL zegt tegen het voorstel van de PvdA te zijn. Ingrijpen door de overheid in de vrije marktwerking zou niet moeten kunnen.

Supermarkten moeten vrij zijn hun eigen winkelprijs vast te stellen voor hun eigen klanten. Aanbiedingen horen daar af en toe ook bij.”

Bovendien, zo benadrukt CBL, zou door ingrijpen het probleem voor boeren niet opgelost zijn, omdat 70 tot 80 procent van het Nederlandse vlees zou worden geëxporteerd.

Prijzen voor boeren worden Europees bepaald. De lage prijzen worden veroorzaakt door overaanbod en teruglopende afzet. Met het voorstel verdient de boer geen cent extra en krijgt het varken of de kip geen millimeter meer dierwelzijn.

De Volkskrant: PvdA wil verbod op ‘kiloknallers’

cc-foto: Dorine Ruter

Geef een reactie

Laatste reacties (52)