Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vleesindustrie bang voor succes van gekweekt vlees?

  •  
16-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
burger_300.jpg
Eerste gekweekte hamburger in aantocht. Nederlandse universiteiten zijn internationaal koploper in ontwikkeling van kweekvlees
De eerste hamburger gemaakt van kweekvlees ligt volgend jaar september in Nederlands’ wetenschappelijke etalage. De universiteit van Maastricht wil daarmee bewijzen dat vlees gemaakt van samengestelde gekweekte vezeltjes van rundvlees mogelijk is. Deze ‘proof of principle’ moet het onderzoek naar gekweekt vlees verder helpen, want de ontwikkeling ligt nagenoeg stil omdat het bedrijfsleven er niet aan wil bijdragen.
Nederland is internationaal koploper in de ontwikkeling van kweekvlees. Universiteiten in Utrecht, Amsterdam en Eindhoven toonden de afgelopen jaren aan dat het kweken van vlees uit stamcellen mogelijk is. De ontwikkeling ligt echter bijna stil omdat het bedrijfsleven er niet aan wil meebetalen. Tot voor kort betaalde de overheid mee aan de onderzoeken, maar is daar mee gestopt omdat ze vindt dat de vleesindustrie er ook zelf moet investeren in een duurzamere vleesmarkt.
Het maken van de kweekvleeshamburger kost 250 duizend euro, maar wanneer het product er ligt zijn de onderzoekers nog maar een kleine stapje verwijderd van een kweekvleesfabriek. Om deze nieuwe duurzame industrie rendabel te maken moet de vleesindustrie 50 tot 100 miljoen euro bij elkaar leggen. Wanneer ze dat niet doen is onderzoeker Rik van Dijk (Universiteit Amsterdam) bang dat het buitenland er met de kennis vandoor gaat, zegt hij in de Volkskrant.
Wetenschappers zien de productie van kweekvlees als een milieuvriendelijkere oplossing dan gewoon vlees. Het kost minder energie en ruimte en veroorzaakt ook minder uitstoot van CO2.
Weet wat je eet: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.