42

Vliegtuigpassagiers in Zweden voorkomen uitzetting vluchteling

Niemand deed veiligheidsgordel om, piloten weigerden te vertrekken

Vliegtuigpassagiers in Zweden hebben voorkomen dat de immigratiedienst een vluchteling deporteerde door te weigeren hun veiligheidsgordels om te doen. Door die collectieve actie besloten de piloten dat het vliegtuig niet kon opstijgen. De vluchteling werd teruggebracht naar het detentiecentrum.

Het is een ‘Paarse Krokodil’ zo groot als een olifant: Ghader Ghalamere vluchtte jaren geleden uit Iran en belandde uiteindelijk in Zweden waar hij een gezin stichtte met de Zweedse Fatemeh. Ze hebben twee jonge kinderen. Ghader die een officiële vluchtelingenstatus heeft van de VN wilde een verblijfsvergunning aanvragen maar mag dat, vanwege een raar kronkel in de wetgeving, alleen vanuit het buitenland doen. Hij heeft ook recht op zo’n vergunning omdat zijn twee jonge kinderen niet zonder hem kunnen. Dus reisde hij naar Noorwegen om van daaruit de vergunning aan te vragen. Na twee weken tevergeefs proberen gaf hij dat op en keerde onverrichterzake terug naar Zweden. Daar constateerde de immigratiedienst vervolgens dat zijn kinderen ‘dus’ makkelijk zonder hem konden en besloten hem alsnog te deporteren. Naar Iran.

Donderdag werd hij in Östersund op een binnenlandse vlucht naar Stockholm gezet om van daaruit naar Iran te worden gevlogen. In de vertrekhal hadden zich ook zijn gezinsleden, vrienden en vrijwilligers verzameld. Zij vertelden aan de andere passagiers welk lot Ghader wachtte. Daarop besloten de passagiers eenmaal aan boord massaal hun veiligheidsgordel niet om te doen. De piloten konden het toestel daarom niet laten vertrekken. Er ontstond vertraging en Ghader werd van boord gehaald. Hij zit nu weer in een detentiecentrum en is in hongerstaking gegaan. De immigratiedienst is nog steeds vast van plan hem te deporteren. Een Facebook-groep met zo’n 4.000 leden probeert dat te voorkomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)