2

&… Vliegveld Göteborg heeft knuffelimmigrant te logeren

Duitser leeft als sinds de kerst op Göteborg airport … Kamermuis krijgt plek in museum … Tieners werken maar wat graag voor hun online privacy … Brusselse agenten vieren cocaïnefeestjes … &Wordfeud juist goed voor de taalontwikkeling

Meer nieuws vandaag


Hij doet een beetje denken aan Tom Hanks in de film The Terminal. Op de Zweedse luchthaven van Göteborg woont als sinds de kerst een Duitser die er niet weg wil. De 27-jarige zegt dat zijn leven niets voorstelt en dat hij nergens naartoe kan. Hij wil in Zweden wonen en werken en is in afwachting van een werk- en verblijfsvergunning. De marechaussee mag de man officieel verwijderen, maar omdat hij geen vlieg kwaad doet laten de autoriteiten hem zijn gang gaan. Cafetaria geven de man te eten en van omstanders krijgt hij soms een kopje koffie. De Duitser mag maximaal drie maanden op het vliegveld blijven in afwachting van zijn vergunningen. (Metronieuws)

Brusselse agenten vieren cocaïnefeestjes? Ja, het is geen broodje aap. In Brussel moesten drie politieagenten zich vandaag verantwoorden voor de rechtbank voor het gebruik en verhandelen van cocaïne. Het drietal organiseerde feestjes waarbij de cocaïne onder elkaar verhandeld werd. Het gaat om een man en twee vrouwen. Eén van hen maakte zelfs geen geheim van de illegale praktijk en gebruikte haar dienstauto en uniform om een voorraadje te kopen. (AD)

Afghaanse vrouwen moeten door toenemende druk van de Taliban nog sterker versoberen. Nieuwslezeressen zijn nu ook verplicht om een hoofddoek te dragen en ook moeten zij minder make-up op doen. Dat heeft het ministerie van Informatie en Cultuur in Kabul woensdag bekend gemaakt. Karzei moest zwichten voor de raad van de ulema, de hoogste islamitische geestelijken van het land. De toenemende invloed van de Taliban leidt tot nieuwe onderdrukking van vrouwen in Afghanistan. (RTL-Nieuws)

Conservator Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is misschien wel de enige Nederlander die blij is met een dode muis. Het beestje dat de Tweede Kamer had uitgekozen als woonplek is eindelijk, gevonden, gevangen en gedood. De conservator kreeg het beestje bevroren in een envelop thuis afgeleverd met de tekst ‘Hierbij de Kamermuis’. De afzender wil anoniem blijven omdat de Staten Generaal ongedierte niet ter beschikking wil stellen aan derden. Als de muis werkelijk uit de Kamer komt, kan de Partij voor de Dieren misschien de vangmethode in de politieke arena aan de kaak stellen. Het beestje bereikte Moeliker geklemd in een klapval.  
(Telegraaf)

De echte bollebozen van de wereld studeren in Parijs. De Franse hoofdstad blijkt de beste studentenstad ter wereld. Dat concludeert QS, een bedrijf dat jaarlijks de ranglijst van topuniversiteiten samenstelt. QS deed voor het eerst ook onderzoek naar de kwaliteit van studentensteden. Daarbij werd rekening gehouden met 12 criteria zoals het niveau van de onderwijsinstellingen, de leefbaarheid van de stad, betaalbaarheid en de reputatie van de universiteiten bij werkgevers. Amsterdam behaalde de 36ste plek. (Volkskrant)

Het verslavende spelletje Wordfeud is juist goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Hoogleraar Hans Bennis van de Universiteit van Amsterdam pleit er in het blad Onze Taal voor dat het onderwijs beter moet aansluiten op de ontwikkelingen die de Nederlandse taal doormaakt als gevolg van nieuwe media. Hij ziet het ‘korterlands’ als een creatief proces waarbij de kennis van de taal moet worden verondersteld. “We moeten juist toejuichen dat jonge mensen schrijftaal zien als eigen communicatiemiddel.” Andere wetenschappers maakten eerder kenbaar juist huiverige tegenover de verbastering van de Nederlandse taal te staan. (Trouw)

Kinderen willen graag werken voor hun online privacy. Eén op de drie kinderen van 12 jaar heeft een betaalde bijbaan om computerspelletjes te kopen of om hun (smart) telefoon te kunnen betalen. Juist kinderen van welgestelde tweeverdieners hebben een bijbaantje, zo blijkt uit studie van Irewoc, een instituut dat kinderarbeid onderzoekt. Het populairste bijbaantje onder deze doelgroep is reclamefolders rondbrengen. Dat zouden ze legaal doen onder de naam van een oudere broer of zus. (RTL-Nieuws)

Op internet word je het hemd van het lijf gevraagd, maar mag dat eigenlijk wel? Webshops of websites waar je je moet registreren zouden meer persoonsgegevens eisen dan volgens de wet is toegestaan. Zo wordt vaak gevraagd om leeftijd, adres en telefoonnummer bij het kopen van een concertkaartje. Ook voor het laten bezorgen van een pakketje is deze informatie niet noodzakelijk. Dat stelt hoogleraar Jaap-Henk Hoepman van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij roept ‘de kleine toezichthouder’ op meer prioriteiten te stellen. Mensen met klachten kunnen terecht bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). (Volkskrant)
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (2)