34

Vlucht vertraagd omdat scholier medepassagier ‘Arabisch zag schrijven’

Vliegtuig aan de grond gehouden door paniekaanval van jongere ... Man in kwestie was Iraanse student die Engelse taaloefeningen deed in notitieblok

Een vlucht van Easyjet van Amsterdam naar Newcastle is twee uur aan de grond gehouden omdat een groep scholieren alarm sloeg over een medepassagier. De man zou Arabisch aan het schrijven zijn geweest in een notitieboekje…

De 15- en 16-jarige scholieren waren volgens de Britse krant The Daily Mail met een groep van zo’n vijfenveertig personen, afkomstig uit Northumberland, in het Verenigd Koninkrijk. Nadat een van hen had gezien dat een medepassagier ‘Arabisch’ aan het schrijven was, werd het vliegtuigpersoneel erbij geroepen. Zestien van de leerlingen besloten toen dat ze uit het vliegtuig wilden. 

Een andere passagier, Adam Robson (21), zat naar de ‘verdachte’ man. Hij merkte dat er op de stoelen achter hem commotie was ontstaan. Een van de jongeren bleek een paniekaanval te hebben. “De man had een notitieblok en mensen keken ernaar en zagen dat er zowel Arabisch schrift als Engelse woorden in stonden”, vertelt Robson: 

Een van de leerlingen riep een stewardess en wees haar erop. Zij liep weer weg, maar op het moment dat we zouden gaan opstijgen, begon het schoppen en slaan achter ons en kreeg een van de leerlingen een paniekaanval.

Hij ging van de stoel bij het raam naar het gangpad en rende naar de achterkant van het vliegtuig. Het volgende moment hoorden we de piloot zeggen dat we om veiligheidsredenen teruggingen naar de terminal.

Robson en de andere passagiers werden aan boord van het vliegtuig gehouden terwijl de scholieren en hun bagage eruit werden gelaten. In de tussentijd rees binnen de temperatuur tot zo’n dertig graden.

Robson zegt in de Daily Mail dat hij ook heeft gesproken met de ‘verdachte’ man die naast hem zat en er “volstrekt onschuldig” uitzag.

Hij bleek een Iraanse masterstudent te zijn aan de Teesside University en hij was in Amsterdam geweest omdat zijn vrouw daar studeerde. Hij maakt deze reis regelmatig en heeft altijd zijn notitieboekje mee. Hij liet het mij ook zien. Er stond wat Arabisch in, maar hoe verder keek, hoe meer Engels het werd. Hij had namelijk hele krantenartikelen overgenomen en gebruikte deze om de taal te leren. Hij was heel oprecht. Gelukkig heeft hij niet doorgehad wat er gebeurde.

De leerlingen die uit het vliegtuig waren gestapt zijn later met een andere vlucht terug naar Engeland gegaan. Een woordvoerder van Easyjet bevestigt in de krant dat de vlucht van Amsterdam naar Newcastle met twee uur en twintig minuten is vertraagd omdat een groep passagiers liever een andere vlucht nam:

Dit was omdat een nerveuze jonge passagier in de groep een veiligheidskwestie onder de aandacht wilde brengen voor het opstijgen. De captain heeft de kwestie grondig onderzocht en de vlucht kreeg groen licht van Easyjets veiligheidsafdeling om te vertrekken. De veiligheid en het welzijn van onze passagiers heeft altijd prioriteit bij Easyjet.

Daily Mail: Security scare delays Easyjet flight for two hours because schoolboy saw another passenger ‘write in Arabic’.

Foto-cc: Darla Hueske

Geef een reactie

Laatste reacties (34)