73

Vluchtelingen gestikt in gevonden vrachtauto Oostenrijk

Politie start zoektocht naar vermiste vrachtwagenchauffeur

De lijken van vluchtelingen zijn in Oostenrijk in een vrachtauto langs de snelweg gevonden. De politie zegt dat het 20 tot 50 mensen betreft die vermoedelijk in de auto gestikt zijn. De chauffeur van de wagen is op de vlucht geslagen.


De vluchtelingen zaten in een koelwagen die sinds woensdag langs de snelweg geparkeerd stond. Ze zijn door de Oostenrijkse ANWB ontdekt. Het is nog niet bekend wie de mensen zijn maar het vermoeden is dat ze al wat langer in de auto liggen omdat hun lichaam in een staat van ontbinding verkeert. 

De vrachtwagen – waar de lijken in gevonden zijn – had een Hongaars kenteken en was waarschijnlijk op weg naar Wenen via een route die vaker gebruikt wordt door mensensmokkelaars.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken laat zich tijdens een persconferentie fel uit tegenover de mensensmokkelaars. Die zijn volgens haar ‘allemaal criminelen’. De Oostenrijkse en Hongaarse politie werken samen om de zaak van de gevonden vluchtelingen op te lossen. 

In het Oostenrijkse Bruck zijn er eerder vandaag drie vrachtwagens met vluchtelingen aangehouden. Een daarvan vervoerde een groep van meer dan 30 mensen. Allemaal klaagden zij over het gebrek aan zuurstof in de wagen. 

Vandaag vindt er tevens een conferentie in Wenen plaats. De EU gaat daarbij in gesprek met Balkanlanden Servië, Kosovo, Montenegro, Albanië, Bosnië en Macedonië over de vluchtelingenproblematiek. Veel asielzoekers trachten via die landen de EU binnen te komen. Aanwezig zijn onder andere EU-buitenlandchef Federica Mogherini en de Italiaanse premier Matteo Renzi.

In september vindt er opnieuw overleg plaats waar ook Nederland bij aanwezig zal zijn. 

Geef een reactie

Laatste reacties (73)