101

Vluchtelingen geven Duitse economie broodnodige impuls

Groei neemt fors toe door stijging consumentenbestedingen en overheidsuitgaven

De Duitse economie heeft een enorme impuls gekregen door de toestroom van vluchtelingen. De regering in Berlijn werd daardoor gedwongen meer uit te geven, een stap waar door andere eurolanden al lang voor gepleit werd maar die Merkel tot nu toe weigerde te nemen.

Refugees Welcome means Equal Rights for all - Demonstration Hamburg 14.11.2015Tot ergernis van andere landen dreef de groei van de Duitse economie tot nu vooral op de export en niet op een toename van de binnenlandse bestedingen. Door de vluchtelingenstroom is dat veranderd. Berlijn is miljarden gaan besteden om de vluchtelingen op te vangen maar ook de burgers zijn meer uit gaan geven. De staatsuitgaven groeiden in het derde kwartaal met 1,3 procent, de consumentenbestedingen met 0,6 procent. De economie groeide als gevolg daarvan met 0,3 procent.

Analisten en commentatoren juichen de ontwikkeling toe. De vooraanstaande christen-democraat Armin Laschet spreekt van ‘het sterkste pro-groei beleid in jaren’. Het IMF en de Europese Commissie vragen Duitsland al jaren om de binnenlandse investeringen op te voeren om zo de economie uit het slop te trekken. Merkel gelooft echter in een strak begrotingsbeleid en weigerde tot nu de uitgaven op te voeren.

De positieve invloed van vluchtelinegn op de economie werd maanden terug al voorspeld door deskundigen. In september schreef het FD:

De vele honderdduizenden vluchtelingen die Duitsland binnenstromen, kunnen de economie van het land een flinke impuls geven. Als Berlijn een soepele integratie in de arbeidsmarkt mogelijk maakt, is het bruto binnenlands product tegen 2020 minimaal 1,7% groter zijn dan zonder de instroom het geval zou zijn geweest. Dat stelt econoom Andreas Rees van UniCredit in een onlangs gepubliceerd rapport. ‘De Duitse economie kan op de middellange termijn geweldig profiteren van de stijgende aantallen asielzoekers’, schrijft Rees. ‘De kans op succes is groot.’

Dat lijkt nu dus bewaarheid te worden.

cc-foto: Rasande Tyskar

Geef een reactie

Laatste reacties (101)