Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vluchtelingen kamp Lesbos mogen maximaal 3 uur per week naar buiten

  •  
26-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Terwijl in Nederland wordt gemord over de avondklok en de invoering zelfs tot de grootste rellen sinds tijden leidt, is de bewegingsvrijheid van vluchtelingen op Lesbos tot een minimum gereduceerd. In het AD zegt een vluchteling dat het nieuwe kamp op Lesbos “net een gevangenis” is:
"Dat komt onder meer doordat het eiland Lesbos als een coronahaard geldt binnen Griekenland, waardoor er vanaf 18.00 uur al een avondklok geldt. Kampbewoners mogen via een roulatiesysteem – één à twee keer per week – drie uur naar buiten. En in het kamp is, anders dan destijds in het heuvelachtige Moria waar een heuse winkelstraat was ontstaan, weinig te beleven. Intussen hebben de asielprocedures vertraging opgelopen, onder meer vanwege corona. ,,Zelfs de kinderen zijn hier gedeprimeerd. Iedereen is gefrustreerd en moe van het wachten.”"
Het nieuwe kamp is in de plaats gekomen van het beruchte, overvolle kamp Moria dat vorig jaar afbrandde. De belofte was dat het nieuwe kamp een verbetering zou betekenen maar niets blijkt minder waar. Het kamp blijkt niet geschikt te zijn voor de winterse omstandigheden. De Griekse regering doet er weinig aan omdat er in september een nieuw kamp zal worden geopend. Critici betwijfelen dat die voorziening op tijd klaar is.
In De Groene doet Ingeborg Beugel verslag van de erbarmelijke situatie :
Video van A Happy Refugee die op Instagram zijn weinig gelukkige leven in het kamp documenteert.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.