88

Vluchtelingen kosten Nederland geen rooie cent

Onderzoek van de Nederlandsche Bank toont aan dat de economie het allemaal wel aankan 

Een van de belangrijkste argumenten tegen het toelaten van meer vluchtelingen is dat het Nederland te veel zou kosten. Uit onderzoek van de Nederlandsche Bank (DNB) blijkt nu dat de toestroom van mensen niet alleen geen invloed heeft op de economie in 2016 maar dat in 2017 het zelfs voor een kleine boost zal zorgen. Dat meldt de Volkskrant maandag.

In het rapport van De Nederlandsche Bank wordt in 2017 een bijdrage van 0,14 procentpunt aan de 2,2 procent groei van het BBP verwacht. Dat komt door de vraag naar woningen die stijgt en goed is voor de economie. 

In 2016 is er totaal geen economisch effect en dat komt doordat de negatieve en positieve impulsen elkaar opheffen. Het negatief effect is een lichte daling van het consumentenvertrouwen maar de overheidsuitgaven zoals opvang, verzorging en juridische bijstand van vluchtelingen geven een extra impuls aan de economie. Net zoals de toetreding van migranten op de arbeidsmarkt. 

Ook zal de werkloosheid met 0.1 procent dalen. De opvang en registratie van vluchtelingen zorgt voor extra werk. Daarnaast is berekend dat nog geen twintig procent van de migranten betaald werk zal vinden in de komende jaren. 

Het onderzoek is gebaseerd op zestigduizend asielzoekers in 2015 en 2016 en 40 duizend in 2017. Het argument van banen pikken en ‘onze belastingcenten die verkwanseld worden’, gaat dus niet helemaal op als we naar de cijfers van DNB kijken. 

cc foto: Koen Brouwer

Geef een reactie

Laatste reacties (88)