71

Europese Commissie wil 50.000 vluchtelingen veilig naar Europa halen

De Europese Commissie wil de komende twee jaar 50.000 vluchtelingen legaal onderbrengen in Europa. Daarmee wil de Commissie de vluchtelingen een veilige vluchtweg bieden in plaats van de levensgevaarlijke route over zee. Het plan wordt woensdag in Brussel gepresenteerd.

De afgelopen jaren haalde de Europese Commissie zo’n 27.500 mensen op die in Turkije waren gestrand of rechtstreeks vanuit oorlogsgebieden in het Midden-Oosten. In het nieuwe plan worden ook vluchtelingen meegenomen die zich nu in Noord-Afrika bevinden.

Dinsdag liep de afspraak af die ervoor moest zorgen dat 100.000 vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië evenredig verdeeld werden over de Europese lidstaten. Dat is bij lange na niet gelukt, onder meer omdat enkele lidstaten pertinent weigerden vluchtelingen op te nemen. Vooral in Oost-Europa houden landen de grenzen potdicht.

Om een herhaling van dat debacle dit keer te voorkomen, wil de Europese Commissie landen niet verplichten om vluchtelingen op te nemen, maar hen verleiden met bijvoorbeeld financiële steun. Maar ook wil de Commissie harde garanties kunnen geven dat migranten die geen recht hebben op asiel sneller worden teruggestuurd naar het land van herkomst.

Dat laatste leverde de afgelopen jaren de nodige problemen op. Niet alleen omdat mensen weigerden terug te gaan, ook kwam het vaak voor dat het land van herkomst weigerde om mensen terug te nemen. De Europese Commissie hoopt nu daar een einde aan te maken door bij het terugsturen de kans op een legaal visum voor die mensen te vergroten. Landen die niet meewerken kunnen door de EU worden gestraft, bijvoorbeeld door politici en zakenmensen geen via meer te geven.

Bron: NOS / cc-foto: Kripos NCIS

Geef een reactie

Laatste reacties (71)