54

Vluchtelingen verkracht, gemarteld in Australische kampen

Oud-medewerker spreekt van dagelijkse zelfmoordpogingen als gevolg van mensonterende omstandigheden

Australië staat erom bekend een streng vluchtelingenbeleid te hanteren. Boten overvol geladen met vluchtelingen varen wekelijks richting Australië, met veel ongelukken tot gevolg. Woensdag kwamen nog vier mensen om toen een boot met vluchtelingen uit Iran en Sri Lanka zonk in de buurt van Indonesië. Vorige week vielen ook al vier dodelijke slachtoffers te betreuren, toen een vluchtelingenschip zonk voor de kust van Christmas Island. De oplossing die Australië heeft bedacht, is een repressief beleid waarbij vluchtelingen regelrecht naar detentiekampen op Papua-Nieuw-Guinea worden vervoerd. De omstandigheden in die kampen zijn mensonterend. Mensen krijgen te maken met marteling en verkrachting, dat heeft een senior oud-medewerker verklaard.

De onthulling komt op een zeer ongelukkig moment voor Premier Kevin Rudd, die vorige maand de positie van Julia Gillard overnam. Enkele dagen voordat Rodd St. George – het voormalige hoofd Gezondheid en Veiligheid op het kamp op Manus Island – zijn onthullingen deed, kondigde Rudd nog aan de capaciteit van het kamp van 600 naar 3000 plaatsen te willen uitbreiden. En dat “no more boat-people” toegestaan zou worden zich in Australië te vestigen. Na die mededeling braken in het andere Australische detentiekamp op het Micronesische eiland Nauru, rellen uit.

Volgens St. George hebben de medewerkers de beste bedoelingen, maar niet de middelen om te voorkomen dat verkrachting en marteling onder gevangenen kunnen worden voorkomen in het kamp, waar ook vrouwen en kinderen gevangen zitten. Mensen worden geslagen of gedwongen hun lippen aan elkaar te naaien. Slachtoffers worden noodgedwongen ’s avonds met hun belager dezelfde tent ingestuurd. Automutilatie en zelfmoordpogingen zijn aan de orde van de dag. St. George:

Ik heb nog nooit mensen zo armoedig, hulpeloos en wanhopig gezien.

De Australische minister van Immigratie, Tony Burke, heeft aangekondigd het kamp op Manus Island te zullen bezoeken om de beschuldigingen van St. George te onderzoeken. Ondanks de verontwaardigde reacties van mensenrechtenorganisaties, blijft Rudd van mening dat zijn plan moet worden doorgezet.

cc-foto: Greens MPs

Geef een reactie

Laatste reacties (54)