454

Vluchtelingenhaat is een groeiend probleem

Het leugenachtige schrikbeeld van Wilders&Co heerst: ouders houden kind thuis uit angst voor vluchtelingen ... Angst voor opvangcentra klopt niet: nauwelijks meldingen van overlast

De angst voor vluchtelingen blijft in Nederland toenemen. Aangewakkerd door angstzaaier Geert Wilders en zijn mede-xenofobe politici in Europa, die met veelal onjuiste beweringen en verhalen een schrikbeeld in de samenleving weten te plaatsen. Zo houdt bijvoorbeeld een gezin in het Overijsselse Rijssen een kind thuis na de herfstvakantie, omdat er in de buurt van de school een vluchtelingenopvang wordt geopend. En die vluchtelingen, die kunnen allemaal hele nare ziektes bij zich dragen, aldus de vader in een brief aan de gemeente.

De Poolse Geert Wilders, Jaroslaw Kaczyński verzon het eerder al: moslimmigranten brengen ‘zeer gevaarlijke ziektes naar Europa’. Ze zouden elders in Europa zelfs al voor uitbraken van cholera en dysenterie hebben gezorgd. Ook zouden ze allerlei soorten parasieten en protozoa met zich meedragen ‘die niet gevaarlijk zijn voor die mensen, maar wel ons’. Je reinste quatsch, maar het bekt zo lekker, moet hij hebben gedacht.

Het probleem is echter dat het een taal is die aansluit bij een substantieel deel van de bevolking. Neem nu de vader uit Rijssen. Hij schrijft aan de gemeente niet met een gerust gevoel aan het werk te kunnen gaan, nu er in de buurt van zijn kind een opvang wordt geopend. Hij is vreest onder meer voor zogenaamde ziektes die vluchtelingen met zich meebrengen. De vader schrijft onder meer:

“Hier in Rijssen zijn veel mensen die niet zijn ingeënt vanwege hun geloofsovertuiging. Is het jullie bekend dat die gasten die jullie onderdak bieden ziektes mee kunnen brengen?”

De kinderen in de regio’s waar verminderd wordt gevaccineerd genieten redelijke veiligheid omdat in de rest van het land ouders hun kinderen wél laten vaccineren. Desalniettemin was er in 2013-2014 nog een mazelen-uitbraak in die gebieden. In 2009-2012 vond er nog een Bof-uitbraak plaats onder studenten.

Wat wel tot de werkelijkheid behoort is dat er nauwelijks klachten zijn over vluchtelingen zodra er ergens een noodopvang voor asielzoekers geopend wordt. Daar waar op sommige plaatsen in Nederland fel gereageerd wordt op de komst van noodopvanglocaties, inclusief gewelddadige demonstraties en dreigbrieven aan raadsleden, blijkt uit een rondgang van BNR Nieuwsradio dat er weinig klachten zijn als de opvang er eenmaal is. De radiozender maakte een rondgang langs veertien gemeenten en onderstreept daarmee eerdere berichten van NOS

Toch is het angstbeeld sterk. Dat is ook te merken aan de fictieve stijging van de PVV-zetels. Inmiddels staat Wilders in de peiling van Maurice de Hond op 37 zetels. De haatprediker viert online op Twitter feest, met tweets die vergezeld gaan met de hashtag #kominverzet. Wat dat laatste betekent hebben we onlangs een aantal keer mogen meemaken. Zo kwamen fans van Wilders in gewelddadig “verzet” in Beverwaard en in Steenbergen. In Steenbergen moesten voorstanders door de politie beschermd worden tegen de agressie van tegenstanders. In Beverwaard werd de ME na afloop van een bijeenkomst uitgescholden voor ‘homo’s’, bekogeld met stenen en werd er naar verluidt vuurwerk afgestoken. De ME voerde nadien charges uit.

Die vluchtelingenhaat merkt men ook in Duitsland, waar bijna elke nacht wel een asielzoekerscentrum in de brand wordt gestoken, schrijft NRC next. Afgelopen weekend werd de Keulse burgemeesterskandidaat Henriette Reker nog neergestoken bij een extreem-rechtse aanslag. De minister van Justitie, Heiko Maas (SPD) houdt Pegida, een Duitse variant van de PVV, verantwoordelijk voor het vreemdelingenvijandige klimaat in Duitsland. “Pegida verlaagt de drempel, opdat uit woorden daden voortvloeien”, aldus de minister die daarmee een sterk weerwoord geeft. 

In de tussentijd lijkt het verhoor van vluchtelingen steeds sneller te gaan. Dat klinkt positief, maar dat is het niet per se. De procedures lijken hiermee namelijk minder secuur te worden. Daar waar een tweede verhoor van vluchtelingen vroeger zo’n 20 kantjes aan informatie opleverde, zijn het er nu nog maar vijf, schrijft de Volkskrant. Wat dit voor gevolgen zal hebben voor de toekomst, moet nog blijken, maar dat het problematisch zal zijn staat min of meer al vast. Onvolledige informatie kan bijvoorbeeld in eerste instantie tot een afwijzing van een verblijfsvergunning leiden, maar ook bij toekenning kan het bij de verlenging na vijf jaar lastig worden: extra informatie over de redenen voor asiel mogen dan niet worden aangevuld.

Geef een reactie

Laatste reacties (454)