5

Vluchtelingenmeisje dat Merkel confronteerde mag iets langer blijven

Veranderde Reem Sahwil het standpunt van de bondskanselier?

De beelden werden wereldnieuws. In juni van dit jaar had bondskanselier Merkel live op tv een ontmoeting met Duitse jongeren. Een van hen, het 14-jarige Palestijnse meisje Reem Sahwil, deed een smeekbede. Zij en andere gezinsleden dreigden uitgezet te worden en ze werd gek van onzekerheid.

“Het is echt mijn wens te kunnen studeren. Het is heel naar om te zien dat anderen van het leven kunnen genieten en ik dat niet kan,” zei ze tegen Merkel. Die reageerde met de koele afstandelijkheid die lang haar handelsmerk was. “Ik begrijp dat maar politiek is soms ook hard. Zoals je nu voor me staat ben je een leuk mens maar je weet ook dat er in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon nog duizenden en duizenden anderen zijn en we kunnen niet tegen iedereen zeggen: kom maar. Dat is de tweestrijd waar we in zitten. En het enige dat ik kan zeggen is dat net hu te lang duurt voordat mensen weten waar ze aan toe zijn. Er zullen mensen terug moeten.”

Merkel gaat nog even door maar moet dan stoppen omdat het meisje in huilen uitbarst. Ze probeert het meisje te troosten door haar te complimenteren met haar optreden waarop de presentator opmerkt dat het meisje het daar niet om gaat. Dat leidt tot een bitse reactie van Merkel en zet haar nog eens neer als de nieuwe IJzeren Dame.

Na de clip barst een breed publiek debat loos over de harteloosheid van het Duitse toelatingsbeleid. Merkel komt onder vuur te liggen. In de weken daarna zwelt de stroom van vluchtelingen naar Europa en verandert Merkel haar houding. In plaats van ‘we kunnen dat niet aan’ klinkt nu tot afgrijzen van conservatieven het ‘wir schaffen das’. #Refugeeswelcome groeit uit tot een massabeweging.

Ondertussen is de onzekerheid van het meisje over haar toekomst een klein beetje verminderd. Zij en haar gezinsleden is een verblijfsvergunning toegekend tot oktober 2017. De immigratiedienst verstrekt de vergunning omdat het gezi zo goed is geïntegreerd in de samenleving.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)