Laatste update 15:36
35

Vluchtelingenorganisaties hekelen hardvochtige Griekse migratiewet

Het Griekse parlement heeft donderdag ingestemd met een nieuwe, strenge asielwet. Premier Kyriakos Mitsotakis van de rechts-conservatieve partij Nieuwe Democratie beloofde tijdens de verkiezingscampagne afgelopen zomer al dat hij meer wil doen om asielzoekers terug te sturen. Mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties hekelen de nieuwe wetgeving die asielzoekers de kans op een eerlijk asielproces ontneemt. De Volkskrant schrijft:

Zo wordt het voortaan makkelijker asielzoekers tot 18 maanden op te sluiten zonder al te veel tussenkomst van rechters. De definitie van ‘familie’ wordt flink afgezwakt, zodat het argument dat er elders in Europa familie woont veel minder uithaalt. Ook wordt het lastiger te bewijzen dat iemand een martelslachtoffer is, wordt het moeilijker een werkvergunning te krijgen, is de lijst van veilige landen uitgebreid en gelden er minder uitzonderingen voor voorheen kwetsbare groepen zoals alleenreizende minderjarigen.

Inzameling
Ondertussen is de situatie in de Griekse opvangkampen nog altijd om te huilen. Nu de winter in aantocht is, dreigt de situatie voor de duizenden mensen die leven in de overvolle kampen, nog verder te verslechteren.

Vrijwilligersorganisatie Because we Carry uit Weesp zamelt daarom winterjassen in voor de vluchtelingen die zijn gestrand op Lesbos. “Het kan er extreem koud worden en zelfs sneeuwen”, vertelt initiatiefnemer Steffi de Pous aan NH Nieuws. “Ik krijg er al rillingen van als ik eraan denk dat de mensen in dat weer moeten overleven.”

Cc-foto: Thomas Meier

Geef een reactie

Laatste reacties (35)