22

Vluchtende Saoedische vrouw vastgehouden op Filipijnen, slaakt noodkreet

Een Saoedische vrouw die probeerde het regime in Saoedi-Arabië te ontvluchten, is op doorreis naar Australië tijdens een tussenstop aangehouden door de Filipijnse autoriteiten. Dit zou gebeurd zijn op last van de Saoedische ambassade in het land. De vrouw, wier familie onderweg zou zijn om haar op te halen, vreest voor haar leven. In een filmpje is te zien en horen hoe de vrouw om hulp smeekt.

De 24-jarige Dina Ali Lasloom wilde asiel aanvragen in Australië. Op het vliegveld van Manila werd zij maandag echter aangehouden en werden haar paspoort en reisdocumenten ingenomen. Op de video die Dina Ali zelf met haar mobiele telefoon heeft opgenomen, vertelt ze te vrezen dat haar familie haar uit wraak zal doden. Als dat niet gebeurt, dan zal ze in Saoedi-Arabië door de autoriteiten worden gedood.

Mensenrechtenorganisate Saudi Arabian Female Empowerment (SAFE) bevestigt dat Dina Ali inderdaad wordt vastgehouden op het vliegveld van Manila en eist dat de Filipijnse regering onmiddellijk haar paspoort en reisdocumenten teruggeeft, zodat zij haar reis kan vervolgen. Ook vraagt SAFE andere hulporganisaties, de Verenigde Naties en overheden wereldwijd om in actie te komen voor Dina Ali.

De Filipijnse immigratiedienst ontkent ondertussen dat Dina Ali door hen wordt vastgehouden. In een verklaring laat een woordvoerder van de dienst weten dat er niemand met die naam bekend is. Ook zegt de woordvoerder niet op de hoogte te zijn van de video met de roep om hulp.

De video van Dina Ali wordt inmiddels veel gedeeld op sociale media, vergezeld van de hashtag #SaveDinaAli.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)