Laatste update 18:02
28

Vmbo-leerling klas uit gepest omdat hij homo is

Een 15-jarige vmbo-leerling in Coevorden is ‘uit veiligheidsoverwegingen’ uit zijn klas gehaald omdat hij zwaar werd gepest door medeleerlingen, nadat hij vorig jaar bekend maakte op jongens te vallen. De jongen vertelt Dagblad van het Noorden:

Ik had helemaal niet verwacht dat mijn klasgenoten daar moeilijk over zouden doen. De eerste maanden was dat ook niet zo, maar dit schooljaar begon het getreiter. Schelden, me laten struikelen; dat soort zaken. Zowat iedere dag is het raak. Mijn schoolprestaties lijden er echt onder. Volgens begeleiders komt dat door de pesterijen.

Hoewel de pesterijen direct verband houden met de seksuele voorkeur van de jongen spreekt directeur Ben Karstenberg van ‘pubergedrag, geen homohaat’:

Het uit de kast komen was voor hem, maar ook voor zijn klas wennen. Pubers reageren zoals ze reageren. Ze maken er grapjes over, die leiden tot reacties. Zijn omgeving moet eraan wennen. De jongen is heel eerlijk geweest over zijn situatie. Dan is het niet leuk als er telkens grappen over worden gemaakt. Uit veiligheidsoverwegingen is hij nu even uit zijn klas gehaald.

De leerling werd apart gezet nadat de kwestie vorige week ‘escaleerde’. Karstenberg zegt niet te weten of er fysiek geweld gebruikt is, maar de jongen werd sowieso verbaal belaagd:

Het was niet verstandig hem daarna in de klas te laten zitten. Hij krijgt tijdelijk in een beschermde omgeving onderwijs op school. In de klas is veel aandacht besteed aan het voorval. Maatschappelijk werk, zijn mentor, de jeugdconsulent; allerlei partijen zijn erbij betrokken. Er zijn verscheidene gesprekken geweest, juist ook met zijn medeleerlingen. Het is niet zo dat zijn veiligheid op school in het gedrang is, maar op wat er daarbuiten gebeurt heeft de school weinig invloed. Het heeft ook niet zozeer met homohaat te maken. Het zijn pubers die op elkaar reageren. Dat stapelt zich op. Leerlingen spannen tegen hem samen. Natuurlijk wordt de jongen zo goed als mogelijk op school verdedigd, maar daarin moet je ook niet doorschieten. Zoiets kan zich tegen de jongen keren.

De leerling zelf is het helemaal zat:

Het is gewoon discriminatie. Ik wil naar een andere school, want zo kan het niet langer.

De school is momenteel aan het zoeken naar een oplossing. Mogelijk wordt de leerling definitief in een andere klas geplaatst, of zelfs op een andere school.

Cc-foto: Vincent Albanese

Geef een reactie

Laatste reacties (28)