27

VN: ‘1,3 miljard ton voedsel wordt jaarlijks verspild’

Bijna een miljard mensen ter wereld heeft een tekort aan voedsel

Terwijl de prijs voor voedsel tot een hoogtepunt is gestegen, gaat ongeveer een derde van de jaarlijkse wereldvoedselproductie verloren. Dat laat de FAO, de voedsel- en landbouworganistie van de Verenigde Naties (VN) woensdag weten.

Volgens FAO is er een beperkte beschikbaarheid van natuurlijk bronnen en moet daarom het verlies aan voedsel beperkt worden in plaats van het verhogen van de voedselproductie. Dat is ook de strekking van de Wageningse hoogleraar plantaardige productiesystemen Martin van Ittersum. Hij voorspelt dat het met de huidige gewassen mogelijk is om in 2050 een wereldbevolking van negen miljard te voeden. Voorwaarde is dan wel dat goede economische en institutionele voorwaarden komen.

Bijna een miljard mensen ter wereld heeft een tekort aan voedsel meent FAO. Ittersum in De Gelderlander:

Het is de wereld in de vorige eeuw ook gelukt om jaarlijks 2 procent groei van de voedselproductie te bereiken terwijl de wereldbevolking verdubbelde van 3 naar 6 miljard mensen. Dat is niet te danken aan een flinke groei van het landbouwareaal. Dat steeg slechts met 10 procent. Zo moet het ook in de toekomst gaan.

Het meeste voedsel gaat in arme landen verloren vanwege het mislukken van oogsten en een gebrekkige infrastructuur. In rijke landen is het weggooien van eten de oorzaak. In Europa en Noord-Amerika verspillen consumenten elk jaar tussen de 95 en 115 kilo voedsel, schrijft de Volkskrant. In totaal gaan jaarlijks zo’n 1,3 miljard ton van de jaarlijkse wereldvoedselproductie verloren.

cc-foto: Neogene

Geef een reactie

Laatste reacties (27)