39

VN bevestigt dat Syrische regime achter gifgasaanval zat

De gifgasaanval waar in april van dit jaar in Syrië 83 mensen mee gedood werden, werd uitgevoerd door de Syrische regering. Dat is nu door onderzoekers van de Verenigde Naties bekend gemaakt. De meeste slachtoffers van de aanval, waarbij gebruik werd gemaakt van het gifgas sarin, waren vrouwen en kinderen. De VN heeft de aanval veroordeeld als een oorlogsmisdaad.

De Syrische regering van Assad heeft zelf altijd glashard ontkend dat ze achter de gifgasaanval op hun eigen bevolking zaten. Ook Poetin, een bondgenoot van Assad, verklaarde in de internationale gemeenschap dat men moest ophouden met het maken van ‘ongefundeerde beschuldigingen’. De VN zegt echter dat het regime van Assad tijdens de Syrische burgeroorlog zeker 27 keer chemische wapens tegen zijn eigen bevolking heeft gebruikt.

Volgens het VN-rapport moeten Syrische burgers beter beschermd worden tegen aanvallen door een coalitie, geleid door Amerika.

Het gebruik van chemische wapens, wordt sinds de Eerste Wereldoorlog gezien als een van de meest amorele vormen van oorlogvoering. Gifgas is namelijk onzichtbaar, willekeurig, niet te controleren, en doodt slachtoffers tergend langzaam en met een grote hoeveelheid lijden. Door ooggetuigen wordt het beschreven als verdrinken, en verbranden tegelijk.

Bron: NOS

Foto: CC PAN Photo

 

Geef een reactie

Laatste reacties (39)