11

VN biedt eindelijk excuses aan voor genocide Rwanda

'De genocide tegen de Tutsi’s laat nog eens duidelijk zien dat de preventiemethoden van de VN compleet faalden'

Na 20 jaar is het eindelijk zover. Excuses van de Verenigde Naties voor het feit dat de Veiligheidsraad in 1994 ontkende dat de slachting die in Rwanda plaatsvond een volkerenmoord was. Dinsdag herdacht de raad dat er 20 jaar geleden in Rwanda in 100 dagen tijd 800.000 mensen op brute wijze om het leven kwamen. De toenmalige voorzitter van de Veiligheidsraad, Colin Keating, bood tijdens deze herdenking namens de raad excuses aan.


Keating gaf toe dat het wel erg lang duurde voordat de Veiligheidsraad eindelijk wilde erkennen dat het om genocide ging en niet alleen een burgeroorlog. Een uitspraak waardoor er niet door de blauwhelmen ter plaatse ingegrepen kon worden om de brute slachtingen te stoppen. Pas na daadkrachtig optreden van VN-commandant Romeo Dallaire drong het tot de raad door dat er wel iets meer aan de hand was en mochten de veiligheidstroepen ter plaatsen ingrijpen. Voor 800.000 Rwandezen kwam die hulp helaas te laat.

De Veiligheidsraad zou volgens Keating alerter moeten zijn op mogelijke genocide en om dit te voorkomen moet de raad meer diplomatieke pogingen ondernemen.

De Rwandese VN-ambassadeur Eugène-Richard Gasana benadrukte dat de systematische afslachting van mannen, vrouwen en kinderen voor het oog van de internationale gemeenschap werd uitgevoerd, maar de VN er niet in slaagde dit te stoppen:

De genocide tegen de Tutsi’s laat nog eens duidelijk zien dat de preventiemethoden van de VN compleet faalden.

Gasana wees de Veiligheidsraad erop dat de VN nog een lange weg heeft te gaan en gaf de “huiveringwekkende beelden” uit de Centraal-Afrikaanse Republiek, Syrië en Zuid-Sudan als bewijs.

Na afloop van de herdenking nam de raad unaniem een resolutie aan waarin alle landen worden opgeroepen “zich opnieuw te verbinden aan het voorkomen en bestrijden van genocide”.

cc-foto: DFID – UK Department for International Development
DeMorgen: Excuses Veiligheidsraad voor genocide Rwanda

Geef een reactie

Laatste reacties (11)