228

VN-comité wast Nederland de oren

Zwarte Piet moet racistische kenmerken kwijtraken ... Houding overheid in discussie op gespannen voet met mensenrechten ... Te weinig aandacht voor positie en gevoelens gekleurde Nederlanders ... Politie moet stoppen met etnisch profileren ... Lakse premier Rutte begrijpt probleem nog steeds niet

Het VN Comité voor de uitbanning van rassendiscriminatie tikt Nederland fors op de vingers in een rapportage. De omstreden Zwarte Piet traditie houdt te weinig rekening met de nare kanten voor gekleurde Nederlanders. De overheid spant zich ook op andere terreinen te weinig in om discriminatie tegen te gaan.


Premier Rutte is van mening dat hij niets tegen discriminatie kan doen. De Verenigde Naties denken daar iets anders over. In een rapportage wordt geconstateerd dat de Nederlandse overheid te weinig werk maakt van de bestrijding van discriminatie, vooral op lokaal niveau. Zo constateert het comité dat racistische motieven bij misdrijven niet leiden tot zwaardere strafeisen omdat de wet daar niet in voorziet.

Premier Rutte heeft ook beweerd dat hij er niets aan kan doen dat Zwarte Piet zwart is. Ook daar denkt het comité duidelijk anders over. De overheid moet er actief voor gaan zorgen dat de omstreden Zwarte Piet-figuur verandert. Het comité schrijft:

Overwegende dat zelfs een diepgewortelde culturele traditie de discriminerende gebruiken en stereotyperingen niet rechtvaardigt, beveelt het comité aan dat de overheid actief het schrappen promoot van de kenmerken van de Zwarte Piet figuur die negatieve stereotypen weergeven en door veel mensen van Afrikaanse afkomst als een overblijfsel van de slavernij worden ervaren. Het comité adviseert dat de overheid een redelijke balans vindt, zoals een andere uitbeelding van Zwarte Piet en de waardigheid en mensenrechten van alle inwoners respecteert.

De overheid krijgt er ook flink van langs omdat tegenstanders van Zwarte Piet niet in staat werden gesteld bij de intocht van Sinterklaas vreedzaam tegen de omstreden figuur te protesteren en met veel geweld werden verwijderd.

Premier Rutte lijkt nog steeds niet te begrijpen dat van hem actie wordt verwacht. De regeringsleider die vorige week nog opriep tot herleving van de Gouden Eeuw, beschouwt het aanpakken van de racistische traditie als een onmogelijke taak. Op de wekelijkse persconferentie van de minister-president bleef hij ingrijpen afwijzen. Rutte stelt dat Zwarte Piet geen staatsaangelegenheid is. Op de vraag van een journalist waarom de politie dan ingreep bij het protest volgde geen duidelijk antwoord. Journaliste Nathalie Righton, aanwezig op de conferentie, twitterde de reactie van de premier:

De overheid gaat er niet over hoe dat ventje eruit ziet. Dat bepaalt de samenleving, niet de politiek.

Geef een reactie

Laatste reacties (228)