Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN bagatelliseerde Rohingya-ramp onder druk van regering Myanmar

  •  
17-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
15590007028_1a56a2d561_z
Dit voorjaar publiceerde de VN een rapport waarin er ernstige hongersnood bij zo’n 80.000 Rohingya-kinderen in Myanmar heerst. De VN heeft dit rapport echter, onder druk van de Myanmar regering, teruggetrokken.
De voedseltekorten waren het gevolg van campagnes van het leger van Myanmar tegen de Rohingya. Maar op verzoek van de regering van Myanmar werd het rapport van zes pagina’s offline gehaald, en vervangen door een verklaring waarin staat dat het World Food Programme van de VN en de Myanmarese regering samen een nieuw rapport op zouden stellen. Het oude rapport mocht daarin zelfs niet meer worden geciteerd.
Volgens Correspondent Michel Maas zou de VN al vaker zijn bekritiseerd, omdat hulpverleners het de regering vooral naar de zin willen maken. Ze zouden de contacten met de nieuwe regering van Aung San Suu Kyi niet willen verpesten en hun positie niet willen verspelen, waardoor ze zich een stuk minder kritisch opstellen: ‘Kritiek op de regering over de behandeling van de Rohingya wordt ingeslikt, liefst praten ze helemaal niet over de Rohingya’ aldus Maas.
Enkele maanden nadat dit rapport werd teruggetrokken escaleerde de situatie Myanmar. Sindsdien zijn er al een half miljoen Rohingya op de vlucht om te ontkomen aan etnische zuiveringen en verschrikkelijk geweld.
De hoogste VN-medewerker in Myanmar zal volgens The Guardian deze maand opstappen, omdat ze nog een ander kritisch rapport over het optreden van de VN in Myanmar in de doofpot gestopt zou hebben.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.