Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN: 'Eerste tekenen van genocide in Centraal-Afrikaanse Republiek'

  •  
23-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
536473585_b80047ea9d_z (1)
In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn volgens de noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties de eerste tekenen van genocide te zien. Stephen O’Brien bezocht het land een maand geleden en zag onder meer dat duizenden moslims uit het gebied moesten vluchten, opgejaagd door christelijke milities.
In een interview met persbureau AP zegt O’Brien dat milities steeds vaker aanval uitvoeren. Dat de situaties in de CAR zou kunnen escaleren was al bekend, maar een dergelijke waarschuwing voor genocide door een VN-chef is nieuw.
In 2013 ontbrandde in de CAR een burgeroorlog nadat de hoofdstad werd ingenomen door de islamitische rebellenmilitie Seleka, die president François Bozizé verdreven. Hierop volgden gevechten met de christelijke anti-Balaka groepering. O’Brien vertelt aan AP dat hij getuige was van hoe 2.000 islamitische vluchtelingen gevangen zaten in een katholieke kerk, waar ze naar gevlucht waren nadat hun huizen waren afgebrand door voornamelijk christelijke anti-Balaka militanten, die “gewoon lagen te wachten om hen te doden als ze probeerden te bewegen”. Daarentegen, zo benadrukte hij, “stond iedere woning van Christelijke gezinnen nog overeind”.
O’Brien:
"De escalatie is ontzettend echt. We zien dingen waar we lang niet van hadden gehoord. Er is sprake van een zeer diepe etnische zuiveringsbenadering."
cc-foto: hdptcar

Meer over:

afrika, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.