Laatste update 15:18
35

VN en Rode Kruis slaan alarm voor humanitaire crisis die Europa veroorzaakt

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en Rode Kruis waarschuwen voor een escalatie van de vluchtelingencrisis. De hulporganisaties houden Europa verantwoordelijk voor de 24.000 vluchtelingen die vast blijven zitten in Griekenland. De Europese landen zouden niet goed samenwerken en te veel regels door blijven voeren – om mensen buiten de grenzen te houden – die indruisen tegen internationale wetten en principes.

DE UNHCR stelt dat Europa op de rand staat van een ‘humanitaire crisis die ze grotendeels zelf heeft veroorzaakt’. Door de gigantische aantallen zijn er in Griekenland tekorten op het vlak van voedsel, water en huisvesting, die oplopende spanningen en geweld als gevolg hebben. De organisatie roept Europa op om beter samen te werken, het registreren en behandelen van asielaanvragen op te voeren en ervoor te zorgen dat het Europese hervestigingsprogramma van de grond komt.

Griekenland luidt al langer de noodklok en heeft dinsdag een half miljard aan Europa gevraagd om mensen in ieder geval in hun basisbehoeften te kunnen voorzien. Het land ontving in de eerste paar maandan van 2016 al 131.724 vluchtelingen en wil rekening houden met tienduizenden anderen die er nog aan toegevoegd zouden kunnen worden, doordat o.a. Macedonië de grens potdicht houdt en mensen, waaronder kinderen, met traangas bestookt.

Het Rode Kruis legt de schuld ook bij andere EU-landen zoals Oostenrijk en meerdere landen langs de Westerse Balkanroute die het aantal vluchtelingen dat toegang krijgt, heeft verlaagd. Sindsdien zijn er 30.000 mensen op verschillende plekken in Griekenland gestrand, waaronder Lesvos, Chios, Samos, Athene en Idomeni. In Idomeni, langs de noord-Griekse grens met Macedonië, zijn het  8000 mensen, voornamelijk Syrische of Iraakse vluchtelingen, waarvan 40 procent kind is. Simon Missiri, Europa-directeur licht toe: 

Griekenland kan dit niet alleen. De rest van Europa kan niet meer doen alsof dit niet gebeurt. Op zijn minst 40% van de mensen die hier vast zitten zijn kinderen. Die kinderen en hun families hebben meer traumatische dingen en stress doorgemaakt dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen. Hun situatie is weerzinwekkend.

De Griekse autoriteiten werken hard om zoveel mogelijk hulp te bieden. Het Griekse Rode Kruis deelt noodhulpgoederen uit en biedt medische hulp maar er is onder meer een gebrek aan opvanglocaties, waardoor gezinnen met ouderen, kinderen en gehandicapte gezinsleden al hun 10e dag zonder onderdak moeten doorbrengen. “Teams van het Rode Kruis zijn aanwezig op de stranden van Lesvos, in de straten van Athene en in de kampen aan de noordgrens, maar er is veel meer hulp nodig, terwijl de aantallen vluchtelingen ook blijven stijgen.

cc foto: CAFOD Photo Library

Geef een reactie

Laatste reacties (35)