Laatste update 00:18
49

VN: Europa faalt compleet met opvang vluchtelingen

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (VN), Filippo Grandi, haalt in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung hard uit naar de Europese Unie. Volgens de per 1 januari benoemde topfunctionaris van de VN slaagt Europa er niet in de problemen aan te pakken.

Op het gebied van de registratie en verdeling (van vluchtelingen) hebben de Europese samenwerking en solidariteit volledig gefaald. (…) Onze vrees is dat het sluiten van de nationale grenzen in Europa er toe kan leiden dat honderdduizenden vluchtelingen in Griekenland blijven.

Grandi constateert dat de overeenkomst die de 28 EU-lidstaten vorig jaar zomer sloten, over de verdeling van 160.000 vluchtelingen, niet of amper wordt uitgevoerd: “Tot vandaag zijn slechts 583 ‘hervestigingen’ uitgevoerd door een gebrek aan bereidheid van bepaalde landen, met name in het oostelijke Europa.”

Hij roept Europa op zichzelf te herpakken en de situatie zelf aan te pakken. Europa zou sterk genoeg moeten zijn om dat zelfstandig te kunnen maar zo zegt de VN-diplomaat: “Als onze hulp nodig is dan zullen we er zijn.”
In een interview met Euronews sprak hij zich een etmaal eerder nog wat voorzichtiger uit. Daarin had hij ook kritiek op politici die roepen dat de vluchtelingen de Europese waarden bedreigen omdat het juist de politici zelf zijn die dergelijke waarden als eerste schenden.

cc-foto: DFID

Geef een reactie

Laatste reacties (49)