Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN-functionaris: Deal met Turkije mogelijk illegaal

  •  
02-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-02-om-12.23.45
Het plan van de Europese Unie om Syrische vluchtelingen massaal terug te sturen naar Turkije zou weleens illegaal kunnen zijn. Daarvoor waarschuwt Peter Sutherland, een hoge VN-functionaris. De deal met Turkije gaat aanstaande maandag in.
Sutherland houdt zich namens de secretaris-generaal bezig met internationale migratie en ontwikkeling. Volgens hem is het deporteren van migranten en vluchtelingen zonder eerst hun asielaanvraag in behandeling te nemen in strijd met internationale wetten. Daar komt volgens Sutherland nog bij dat er geen garanties voor het beschermen van mensenrechten kunnen worden afgegeven, nu Turkije ervan wordt beschuldigd Syriërs terug te sturen naar hun thuisland.
De uitspraken werden gedaan tijdens een interview op BBC Radio 4. Op de vraag of de deal tussen Turkije en de EU illegaal kan zijn, antwoordde Sutherland: ‘Absoluut, en daar zijn twee fundamentele redenen voor.’
"Ten eerste is collectieve deportatie zonder naar individuele mensenrechten te kijken van hen die zeggen vluchteling te zijn, illegaal. We weten nog niet zeker wat er vanaf maandag precies gaat gebeuren, maar mocht er sprake zijn van collectief deporteren, dan is dat strijdig met de wet. Ten tweede moeten de rechten van uitgezette mensen te allen tijde worden beschermd, waar ze ook naartoe worden uitgezet, in dit geval Turkije. Er moet ruim voldoende zekerheid zijn dat ze vanuit Turkije niet worden teruggestuurd naar Syrië, of Afghanistan, of waar ze dan ook oorspronkelijk vandaan komen.’"
Ten tweede moeten de rechten van uitgezette mensen te allen tijde worden beschermd, waar ze ook naartoe worden uitgezet, in dit geval Turkije. Er moet ruim voldoende zekerheid zijn dat ze vanuit Turkije niet worden teruggestuurd naar Syrië, of Afghanistan, of waar ze dan ook oorspronkelijk vandaan komen.’
De deal tussen de EU en Turkije start maandag en houdt in dat voor elk persoon die wordt teruggestuurd naar Turkije, de EU één vluchteling opneemt die niet eerder geprobeerd heeft illegaal Europa binnen te komen. Of dat plan slaagt hangt grotendeels samen met in hoeverre Griekenland in staat is grote aantallen aanvragen in korte tijd te behandelen en of Turkije erin slaagt een veilig land voor vluchtelingen te zijn.
In beide gevallen lijkt het antwoord daarop nee te zijn. Volgens de hoogste verantwoordelijke voor asielzaken in Griekenland, Maria Stavropoulou, moet de Griekse mankracht vertwintigvoudigd worden om alle asielaanvragen netjes in behandeling te kunnen nemen. De onrust onder de asielzoekers is inmiddels zo groot, dat de Griekse politie voor elke vluchteling één agent op de been brengt.
Ondertussen maakt Amnesty zich druk om Turkije dat ervan beschuldigd wordt sinds januari al honderden Syriërs de grens met Syrië weer heeft overgezet. Onder hen vele alleenreizende kinderen. Daarover zei John Dalhuisen, directeur van Amnesty Azië en Europa: ‘In hun wanhoop de grenzen te sluiten, hebben de EU-leiders moedwillig niet te missen feiten genegeerd: Turkije is geen veilig land voor Syrische vluchtelingen en wordt met de dag onveiliger.’
Volgens Sutherland moet er veel meer worden gedaan om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden, hoe de deal tussen Turkije en de EU ook uitpakt.
"Wat er tot nu toe gebeurt, is dat we mensen steeds verder terugduwen. Eerst met hekken op de Balkan waardoor niemand Griekenland nog uit kon. Nu duwen we ze terug naar Turkije. En dan zijn er nu de berichten dat Turkije ze weer terugduwt naar Syrië. Dit is een onhoudbare situatie. Er is een wereldwijde verantwoordelijkheid om mensen i nood te helpen, mensen die nu hun leven riskeren om de Middellandse Zee over te steken."
Het kabinet noemt de conclusies van Amnesty International dat Turkije grote aantallen Syrische vluchtelingen zou hebben teruggestuurd naar Syrië bij monde van minister Asscher ‘zorgelijk’, maar is vooralsnog niet bereid om de uitzetting van vluchtelingen te staken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.