Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN: Genocide dreigt in Ivoorkust

  •  
30-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-IvoryCoastdemonstration_300.jpg
Mensenrechtenraad van de VN heeft meldingen binnen gekregen over een massagraf
Youssoufou Bamba, ambassadeur voor Ivoorkust voor de Verenigde Naties zegt dat genocide dreigt in Ivoorkust omdat premier Laurent Gbagbo niet wil opstappen. De teller van het aantal vermoorde mensen staat op 173. Ze werden gedood omdat ze demonstreerden tegen Gbagbo die blijft zitten als premier, maar volgens de internationale gemeenschap de verkiezingen heeft verloren.
Sinds de verkiezingsuitslag is het onrustig in Ivoorkust. Zeker 14.000 mensen zijn inmiddels naar buurland Lyberia gevlucht. Oud-president Laurent Gbagbo wil zijn verlies van de presidentsverkiezingen eind november niet aanvaarden. Sindsdien voert zijn leger een razzia uit op zijn tegenstanders en heeft hij het kantoor van zijn rivaal Alassana Ouattara laten omsingelen.
De West-Afrikaanse landen zijn woensdag teruggekeerd van een poging om Gbagbo te overtuigen dat hij beter kan aftreden, maar dat is mislukt. De VN-Veiligheidsraad komt volgende week bijeen om een manier te vinden om Ouattara aan de macht te helpen.
Bamba zegt dat er zeker 173 mensen zijn vermoord ‘alleen omdat ze wilden demonstreren, zich uit wilden spreken en de wil van het volk wilden verdedigen’. Ook worden mensen aangevallen omdat ze medestanders zijn van Ouattara. Ivoorkust is momenteel lastig bereikbaar voor hulporganisaties. Volgens de Mensenrechtenraad van de VN worden 24 mensen vermist, zijn er 471 mensen gearresteerd en ook heeft ze meldingen binnengekregen over een massagraf.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.