32

VN: geweldscampagne kolonisten tegen Palestijnen groeit

In acht jaar tijd is het aantal aanvallen verviervoudigd

Het is Israëlische veiligheidsdiensten niet gelukt geweld door kolonisten tegen Palestijnen in te dammen. Sterker nog, de afgelopen acht jaar is het aantal incidenten verviervoudigd. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Sinds 2006 zijn er 2100 aanvallen op Palestijnen gepleegd. Was het aantal in 2006 nog 115, in 2013 is dit opgelopen naar 399 aanvallen, waarbij tien Palestijnen en 29 kolonisten overleden. Meer dan zeventienhonderd Palestijnen raakten gewond, tegenover 324 kolonisten en 37 militairen, somt het AD op.

Kolonisten noemen de aanvallen ‘prijskaartjes’. Het is de prijs die de Israëlische regering betaalt voor haar beleid, dat hen, volgens de kolonisten zelf, benadeelt. Olijfbomen worden omgehakt, moskeeën worden beklad en Palestijse boeren worden in elkaar geslagen.

Critici menen toch dat de Israëlische regering slap optreedt tegen kolonisten. Bovendien zitten in de Israëlische regering veel politici die aan de kant staan van de kolonisten. Daardoor menen veel Palestijnen dat de geweldscampagne van de kolonisten past in het beleid van de regering van Israël om meer controle te krijgen over de Westelijke Jordaanoever.

cc-foto: Delayed Grattification

Geef een reactie

Laatste reacties (32)