Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN-gezant: Australië zo racistisch als Zuid-Afrika onder apartheid

  •  
25-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Flickr_Australië_discriminatie300.jpg
'Opsluiten van asielzoekers werpt schaduw op Australische reputatie op het vlak van mensenrechten', aldus gezant voor mensenrechten
De VN-gezant voor mensenrechten heeft de aanval geopend op het strenge Australische immigratiebeleid en de behandeling van Aboriginals. Navi Pillay zei dat vooral “het opsluiten van asielzoekers een schaduw werpt op de mensenrechten in het land” en dat het beleid volkomen willekeurig is geworden, zo meldt de Britse krant Daily Mail.
Pillay (69), voorheen rechter en activist tegen apartheid, zei dit op een persconferentie aan het eind van een zesdaags bezoek aan Australië, zo schrijft Daily Mail
Ik kom uit Zuid-Afrika, ik heb eronder geleefd, en ik herken raciale discriminatie heel goed. Hier is sprake van discriminatie, van een inhumane behandeling van mensen op grond van hun afwijkende achtergrong, ras, huidskleur of religie.”
Voor haar vertrek spral Pillay tegenover de Australische premier Julia Gillard haar zorgen uit over een plan om asielzoekers voortaan naar Maleisië te sturen. In de hoop de publiek opinie te sussen heeft de Australische regering een deal gesloten met Kuala Lumpur om asielzoekers die onderschept worden op hun boottocht naar Australië onmiddelijk naar Maleisië worden gestuurd. De premier leek geenszins van plan zich iets aan te trekken van de zorgen van de VN-gezant. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.