10

VN heeft 10 miljard euro nodig voor humanitaire hulp

Ondanks bezuinigingen draagt Nederland 212 miljoen euro bij

In totaal is zo’n 10 miljard euro nodig voor het bestrijden van de humanitaire crises in 24 landen in de wereld. Dat menen de Verenigde Naties. Van dat bedrag zou zo’n 3,5 miljard euro nodig zijn voor hulp aan slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië.

Nederland maakt dit jaar 212 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp via de VN. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat, ondanks de krimp van het budget voor ontwikkelingssamenwerking, minister Lilliane Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft besloten het hulpfonds van de VN te ontzien.

Afgelopen week maakte het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking ook bekend dat jaarlijks 250 miljoen euro beschikbaar wordt gemaakt om militaire missies en soldaten mee te betalen. Vredesmissies en ‘crisisbeheersingsoperaties’ zoals de ISAF-missie in Afghanistan kunnen dan uit het potje van Ontwikkelingssamenwerking worden betaald. De komende vijf jaar wordt in totaal veertig miljoen euro in ‘structurele oplossingen’ voor de problemen in de Sahel en de Hoorn van Afrika gestopt.

Woensdag maakten de VN de cijfers bekend. In totaal hoopt de volkerenorganisatie 73 miljoen mensen te helpen, van wie er 6,8 miljoen in Syrië verblijven. Daar komen dan ook nog de miljoenen Syriërs bij die naar buurlanden Libanon en Jordanië zijn gevlucht.

De Volkskrant: VN: 10 miljard nodig voor humanitaire hulp

Geef een reactie

Laatste reacties (10)