22

‘VN heeft gefaald bij bescherming van Palestijnen’

'Een onafhankelijke Palestijnse staat is een illusie'

Richard Falk, VN-vertegenwoordiger voor de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden concludeert dat er nooit een onafhankelijke Palestijnse staat kan komen, omdat er te veel joodse kolonisten in illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied wonen. Het terugdraaien hiervan lijkt onbegonnen werk te zijn.

alk hield een persconferentie op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Volgens de VN-gezant hebben de VN en de VS ‘gefaald als het gaat om de bescherming van de rechten van Palestijnse burgers’.

De nederzettingen zijn een groot obstakel voor de vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina. Eerder liepen de onderhandelingen al vast omdat Israël het verbod op de bouw van nederzettingen niet wilde verlengen. Israël negeert met de bouw artikel 49 van de Vierde Geneefse Conventie, die stelt dat het een bezettingsmacht niet toegestaan is delen van de eigen bevolking te vestigen in bezet gebied.

Israël doet de bevindingen van Falk af als ‘bevooroordeeld’. Volgens de Israëlische regering kiest Falk partij voor de Palestijnen.

De Volkskrant: ‘Onafhankelijke Palestijnse staat is een illusie’

cc-foto:Jean-François Gornet

Geef een reactie

Laatste reacties (22)