Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN: Israëlische aanval hulpkonvooi schending internationaal recht

  •  
22-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zeeblokkade 'onwettig' vanwege humanitaire crisis in Palestijns gebied
Een commissie van de Mensenrechtenraad van de VN concludeert in een onderzoek naar de Israëlische aanval op een hulpvloot, die op weg was naar de Gazastrook, dat Israël de internationale rechten van de mens heeft geschonden. Het militaire optreden van Israël was ‘disproportioneel’ en ging gepaard met een ‘onaanvaardbaar niveau van wreedheid’, aldus het rapport.
De commissie is tot de conclusie gekomen dat er ‘duidelijk bewijs is voor vervolging wegens misdrijven tegen internationaal humanitair recht’, maar of er specifieke aanhoudingen verricht zullen worden is te betwijfelen. Israël heeft nog voor het onderzoek van start ging het al verworpen.
Het geweld was zo disproportioneel dat indien er sprake was van zelfverdediging de militaire actie nog steeds niet gerechtvaardigd kan worden.
De onderzoekers stellen:
Het gedrag van de Israëlische militairen en ander personeel tegen de passagiers op de vloot was buitenproportioneel voor deze gelegenheid. Het geweld was totaal onnodig en ongelooflijk.
Bij de bestorming van het konvooi kwamen negen mensen om het leven.
Foto: www.map-uk.org

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.