6

VN komt met actieplan tegen verwoestijning

Een kwart van het totale landoppervlak van de aarde gaat achteruit door extreme droogte

De VN heeft een actieplan gelanceerd om oprukking van woestijnen tegen te gaan. Volgens het VN-ontwikkelingsprogramma UNEP wordt wereldwijd 36 miljoen vierkante kilometer aangetast door extreme droogte. Dat is ongeveer een kwart van het totale landoppervlak van de aarde.

Door slechte landbouwmethodes, gebrek aan watermanagement, ontbossing en klimaatverandering komen er steeds meer stukken woestijn bij. Dat schrijft IDN-InDepthNews. Het natuurfenomeen treft een miljard mensen.

De verslechtering van land is een bedreiging van de voedselveiligheid, leidt tot honger bij de meest ernstig getroffenen en berooft de wereld van productiegrond”, zegt VN secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Jaarlijks gaat 120.000 vierkante kilometer landbouwgrond verloren aan woestijnen. De Sahel-zone ten zuiden van de Sahara wordt het zwaarst getroffen. In de omliggende landen Niger en Tsjaad heerst veel hongernood door de droogte.

De komende tien jaar investeert de VN in gewassen en planten om de vruchtbare grond beter vast te houden, wordt er strenger gelet op ontbossing en intensieve begrazing en krijgen lokale gemeenschappen voorlichting over hoe zij hun grond vitaal houden.

IDN InDepth News: Un decade to combat desertification
cc-foto: makz

Geef een reactie

Laatste reacties (6)