Laatste update 22 december 2017, 11:41
53

VN-leden verwerpen massaal Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad Israël

Donderdag heeft in New York een spoedzitting plaatsgevonden van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Onderwerp van de zitting: het statuut van Jeruzalem en de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Met die erkenning is een groot deel van de VN-landen het niet eens, tijdens de vergadering werd gestemd over een resolutie die de erkenning veroordeelt. Dat ging niet zomaar. In de resolutie wordt Washington opgeroepen om de erkenning van Jeruzalem in te trekken, maar Donald Trump is dat geenszins van plan.

Sterker nog: de resolutie werd maandag nog met een veto tegengehouden. Woensdag dreigde de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley dat de VS goed in de gaten zouden houden wie voor de resolutie stem. ‘Wij zullen de namen opschrijven’, zei ze. Eerder had Donald Trump ook al gedreigd om alle financiële steun in te trekken aan de landen die vóór de resolutie stemmen.

Trump:

Zij accepteren honderden miljoen dollars van ons, zelfs miljarden. Wij zullen de stemming in de gaten houden. Laten ze maar tegen ons stemmen. Wij zullen dan een heleboel geld besparen. Het maakt ons niet uit.

Donderdag bleek echter dat de landen zich niet laten chanteren door Trump of de Verenigde Staten: ze stemden massaal voor de resolutie en gaven hiermee een sterk signaal af bij de oude afspraken te willen blijven: de kwestie tot wie Jeruzalem toebehoort is een sluitstuk in de onderhandelingen rondom een tweestatenoplossing.

In totaal stemden 128 landen voor de resolutie, negen landen – waaronder de Verenigde Staten en Israël zelf, stemden tegen. 35 landen onthielden zich van stemming, waaronder Canada.

The Guardian: UN votes resoundingly to reject Trump’s recognition of Jerusalem as capital

Geef een reactie

Laatste reacties (53)