93

VN medewerkers in Afghanistan onthoofd

Taliban lyncht VN-medewerkers om koranverbranding door Amerikaanse dominee

Een video over een koran verbranding door een Amerikaanse dominee heeft bij een menigte Afghanen tot zoveel woede geleid dat zij zeven VN-medewerkers afslachtte. Twee van hen werden onthoofd. De Afghanen protesteerden bij het VN-gebouw in Mazar-i-Sharif omdat ze een video hadden gezien waarop dominee Wayne Sapp, een pastoor in Florida, een koran verbrandde.

Vier Nepalese beveiligers en drie humanitaire medewerkers van de VN kwamen om bij de gevechten. Dat meldt de NOS. Ook Afghaanse burgers werden gedood bij de hevige slachtpartij. Een woordvoerder van de VN zegt dat de Nepalese beveiligers eerst een aantal van de demonstranten doodde, voordat ze zelf werden gelyncht.

De New Zealand Herland schrijft dat de aanslag is opgeëist door de Taliban. De VN heeft de beveiliging bij alle VN-vestigingen in Afghanistan aangescherpt. De VN-Veiligheidsraad komt zo snel mogelijk bijeen voor een spoedoverleg over de lynchpartij.  

Update 2-4 9.20

De Afghaanse politie heeft circa twintig mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de slachtpartij. Ondanks de gebeurtenissen zijn zaterdag meer dan tweeduizend Afghanen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de koran verbranding. Hierbij zijn zaterdag twee doden gevallen.

NOS: VN-medewerkers Afghanistan onthoofd

Geef een reactie

Laatste reacties (93)