325

VN: Nederland schendt mensenrechten met Zwarte Piet

Antiracisme-comité is wederom zeer kritisch

Het is niet de eerste keer dat de VN zich zeer kritisch uit over het Nederlandse gebruik van Zwarte Piet. Daarom komt het niet geheel als een verassing dat het antiracisme-comité van de VN spreekt van ‘schendingen van mensenrechten’ die bovendien ‘nooit gerechtvaardigd kunnen worden door tradities of gebruiken’.

Het comité benadrukt dat een feest als Sinterklaas voor alle kinderen leuk moet zijn, voor kinderen ‘van alle rassen en etnische achtergronden’ moet het een ‘vrolijke en gelukkige happening’ zijn. Dat is nu niet het geval. Verre nakomelingen van slaven hoeven niet aan het verleden herinnerd te worden. “Kinderen moeten niet de last van zo’n verleden dragen. Ze moeten er niet elk jaar aan herinnerd worden dat ze kinderen van slaven zijn”, aldus het comité.

Volgende week vrijdag volgt het officiële eindrapport. Dan zal ook blijken of Nederland een reprimande kan verwachten en Zwarte Piet moet aanpakken. Eerst krijgt de Nederlandse delegatie morgen nog de mogelijkheid om te reageren.

Eerder zei VN-afgevaardigde Verene Shepherd al dat Zwarte Piet een racistisch stereotype is dat moet verdwijnen. Bij haar bezoek aan Nederland in 2014 kreeg ze zelf met flink wat racisme te maken, vanwege haar kritiek op Zwarte Piet.

Geef een reactie

Laatste reacties (325)