30

VN onderzoeken behandeling WikiLeaks-bron Manning

Bradley Manning onder onmenselijke omstandigheden vast. Amerikaanse soldaat verdacht van documenten lekken naar de klokkeluiderssite

De VN stellen een onderzoek in naar de behandeling van Bradley Manning, de jonge Amerikaanse soldaat die vastzit voor het lekken van documenten naar klokkeluiderssite WikiLeaks. Bij de VN is een klacht binnengekomen over de eenzame opsluiting van Manning. Dat meldt de Britse krant The Guardian donderdag.

The Guardian schrijft dat sympathisanten van Manning de klacht hebben ingediend bij het kantoor van Manfred Nowak, de speciale rapporteur van martelingszaken in Geneve. In de aanklacht zeggen zij dat Manning in de militaire gevangenis een extreem zwaar regime ondergaat. Zo wordt hij in volledige isolatie gehouden, brengt 23 uur van de dag in zijn cel door en mag hij ook tijdens het luchten geen contact met de buitenwereld hebben. Ook het raadplegen van media is hem verboden.

Het Pentagon ontkent alle aantijgingen. Maar mensen die bekend zijn met Quantico en de situatie van Manning hebben al eerder gerapporteerd dat zijn behandeling veel weg heeft van marteling.

Lees meer bij The Guardian: UN to investigate treatment of jailed leaks suspect Bradley Manning

Geef een reactie

Laatste reacties (30)