60

VN onderzoeken schendingen mensenrechten Gaza

Update: Mensenrechtenraad wil einde maken aan straffeloosheid in Palestijnse gebieden ... Dodenaantal volgens de VN: 1935 Palestijnen tegenover 67 Israëliërs ... Eisen liggen ver uit elkaar 

Hamas en Israël hebben elkaar sinds de afgesproken wapenstilstand niet meer bestookt met raketten. Het staakt-het-vuren ging zondag om 23.00 uur Nederlandse tijd in en moet drie dagen gaan duren.

Updates onderaan

Het doel van de onderhandelingen is tot een permanente wapenstilstand te komen. Israël heeft beloofd vandaag onderhandelaars naar Caïiro te sturen waar de vredesonderhandelingen plaats zullen vinden. Na de instemming van Israël beloofde ook Hamas de wapens neer te leggen en richting de onderhandelingen te gaan. Ze willen dat Israël de blokkade van de Gazastrook opheft die zowel door Egypte als Israël in stand wordt gehouden. Israël eist dat Hamas volledig ontwapend wordt, maar vreest dat de wapenleverantie aan Hamas weer op gang komt zodra Egypte de grens bij Gaza weer open gooit.

Gaza beleefde een bloedige maand. Volgens de Verenigde Naties kwamen tot nu toe zaan Palestijnse kant meer dan 1935 mensen om het leven. Aan Israëlische zijde stierven 67 Israëliërs waaronder 64 soldaten.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft het nieuwe bestand verwelkomd en hoopt dat het beide kanten “een nieuwe kans biedt om een houdbaar staakt-het-vuren te bewerkstelligen ten behoeve van de bevolking en een begin kan zijn om iets aan de onderliggende grieven te doen”.

Update 20.30
De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft aangekondigd een onderzoek in te zullen stellen naar mogelijke mensenrechtenschendingen in de Palestijnse gebieden. Dat meldt onder meer NRC. De VN zal zich vooral richten op de Gazastrook, waar bij bombardementen de afgelopen weken meer dan 1900 mensen om het leven kwamen, veelal burgers. De commissie die het onderzoek, dat teruggaat tot 13 juni, de dag waarop drie Israëlische tieners werden ontvoerd, gaat uitvoeren bestaat uit drie personen.

Niet alleen zal de commissie kijken naar of het internationaal recht is geschonden, maar ook naar wie verantwoordelijk is voor de mogelijke schendingen. Er moet een einde komen aan de straffeloosheid in de Palestijnse gebieden, aldus de commissie, die wordt voorgezeten door de Canadees William Schabas. Schabas’ voorzitterschap is overigens niet onomstreden. Hij heeft zich eerder kritisch uitgelaten over het Israëlische leiderschap, waardoor hij nu op de nodige scepsis kan rekenen.

Over de overige leden van de commissie schrijft Nu.nl:

Eveneens lid wordt de Brits-Libanese advocate Amal Alamuddin, de verloofde van acteur George Clooney.

Ook Alamuddin is in Nederland geen onbekende. Zij werkte eerder bij het Internationaal Gerechtshof, het hoogste juridische orgaan van de VN in het Haagse Vredespaleis.
Ook werkte zij bij het Hariri-Tribunaal in Leidschendam, dat politiek geweld in Libanon onderzoekt. Momenteel staat zij de ex-chef van een geheime dienst van de Libische oud-dictator Kaddafi bij in zijn rechtszaak voor het Internationaal Strafhof (ICC).

Het derde lid van de commissie is de Senegalese jurist Doudou Diène. De commissie heeft tot maart 2015 de tijd verslag uit te brengen.

Volkskrant: Wapenstilstand Gaza houdt eerst nacht stand

NRC: Staakt-het-vuren-Gaza

cc-foto: United Nations Photos

Geef een reactie

Laatste reacties (60)